Gedeelde CEO-functie bij groente- en fruitconcern Greenyard

15 februari 2019 Dominique Vrouwenvelder

Half januari werd crisismanager Marc Zwaaneveld benoemd tot Chief Transformation Officer, en sinds afgelopen dinsdag mag hij een functie toevoegen aan zijn profiel. Hij is namelijk benoemd tot co-CEO. Nu staat hij samen met Hein Deprez aan het roer.

Het Belgische groente- en fruitconcern Greenyard heeft het moeilijk. Door een concurrentiestrijd, tegenvallende oogst en een bacteriële besmetting bevindt het bedrijf zich in een neerwaartse spiraal. De Nederlander Marc Zwaaneveld moet het tij helpen keren. Hij herstructureerde eerder al succesvol afvalverwerker Van Gansewinkel. De taak van Zwaaneveld is om zorg te dragen voor de implementatie van het transformatieplan dat het bedrijf heeft opgesteld. Met behulp van concrete actieplannen, besparingen en financieringsopties hoopt Greenyard haar positie te verbeteren.

Opstapelende tegenvallers

Door de droge zomer van afgelopen jaar werden groenten schaarser en steeg de prijs. Desondanks vragen supermarkten in heel Europa steeds lagere prijzen van hun leveranciers. Tot overmaat van ramp was er deze zomer ook nog een bacteriële besmetting in een fabriek van Greenyard.

Deze tegenvallers hebben er voor gezorgd dat het aandeel van Greenyard met meer dan 20% is gedaald in het afgelopen jaar. De aandelen staan nu op het laagste niveau sinds 1999. Naar schatting heeft het bedrijf zo’n 350 miljoen euro schuld. Dit is 5 tot 6 keer hoger dan de bruto bedrijfswinst.

Altijd op de hoogte blijven?