‘Geen foto van baby op babyvoeding’

baby-flesvoeding315

STRAATSBURG - Er mogen geen afbeeldingen van zuigelingen op verpakkingen van babyvoeding staan. Ook mag het gebruik van babyvoeding niet geïdealiseerd of borstvoeding ontmoedigd worden.

Tijdens de plenaire sessie voedselveiligheid op 11 juni herbevestigde het Europees Parlement die beslissing. Op deze manier hopen de parlementariërs dat moeders zo lang mogelijk kiezen voor borstvoeding en minder snel zullen overstappen op speciale voeding.

Grafische voorstellingen die ervoor zorgen dat de formule duidelijker wordt gemaakt of om de bereiding te illustreren, mogen in sommige gevallen wél op de verpakking.

Foto’s van blakende baby’s op babyvoedingverpakkingen zijn nu ook al niet toegelaten. Europa vaardigde hierover al in 1991 een verbod uit.

Regels vereenvoudigen

Er werd tijdens de sessie onder meer gesproken over nieuwe voorschriften voor de etikettering van babymelk en babyvoeding. Dit om de regels voor etikettering en samenstelling van zuigelingenvoeding en opvolgmelk (voor baby’s tussen 6 en 10 maanden) te vereenvoudigen en te verduidelijken.

Ook is gesproken over vereenvoudiging van de voorschriften voor bewerkte voedingsmiddelen op granenbasis, voeding voor medische doeleinden en speciale dieetvoeding.

Het Europees Parlement verzoekt de Europese Commissie nog om te beoordelen of ‘groeimelk’ voor peuters nutritionele voordelen heeft. Daarnaast moet de EC beoordelen of wetgeving nodig is voor voeding voor sporters.

Lees ook: