‘Geen reden om onverzadigde vetten te mijden’

Het Voedingscentrum ziet geen reden om onverzadigde vetten te mijden. De organisatie reageert daarmee op een recent onderzoek dat het gunstige effect van onverzadigd vet in twijfel trekt. Volgens het Voedingscentrum zitten er een aantal haken en ogen aan dit onderzoek.

Het recente onderzoek heeft gegevens van een studie uit de jaren 60 en 70 opnieuw tegen het licht gehouden. Ruim 2000 mensen in psychiatrische ziekenhuizen en verzorgingshuizen kregen minstens een jaar lang voeding dat rijk was aan meervoudig onverzadigd vet (linolzuur) of voeding met juist veel verzadigd vet ter controle.

Het cholesterolgehalte van het bloed daalde in de groep die de voeding met veel linolzuur kreeg, maar uit nieuwe analyses blijkt nu dat de sterfte aan aderverkalking en hartinfarcten hoger lag bij de mensen waarbij het cholesterolgehalte het sterkst daalde. Dat resultaat is tegen de verwachtingen in. Deze nieuwe berekeningen zijn bij een heel klein deel van het totaal aantal deelnemers uitgevoerd.

'Jaar is te kort'

Volgens het Voedingscentrum is een voedingsinterventie van een jaar kort om de sterfte en hart- en vaatziekten te kunnen onderzoeken en konden alleen de mensen in het onderzoek betrokken worden die langer dan een jaar in het ziekenhuis bleven.

Ook is het niet duidelijk of andere factoren zoals ziektegeschiedenis, medicijngebruik of roken een rol hebben gespeeld bij deze bevindingen. Zo wordt vaak een sterke daling van het cholesterolgehalte gezien bij mensen die ernstig ziek zijn.

'Beperkt aantal mensen'

Het is volgens het Voedingscentrum dus niet mogelijk om te concluderen dat de gegeven voeding de oorzaak is van de sterfte of dat dit door andere factoren komt. De gegevens over aderverkalking en hartinfarcten konden maar van een beperkt aantal mensen gebruikt worden.

Het Voedingscentrum ziet dan ook geen reden de adviezen zoals in de nieuwe Schijf van Vijf worden gegeven, aan te passen.

Lees ook:

EVMI achtergrond & analyse – Vetzuursamenstelling (Premium)

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Interview: van Unilever naar Voedingscentrum

Interview: van Unilever naar Voedingscentrum

Mensen informeren over en aanzetten tot de keuze voor gezonde en duurzame voeding. Dat is het doel van het Voedingscentrum. Directeur Gerda Feunekes, opgeleid als voedingswetenschapper, houdt zich al jaren bezig met het onderwerp. Hoe zijn mensen te verleiden tot de keuze voor gezonde en duurzame voeding? En welke invloed heeft de omgeving daarbij? Voor...

De Kleine Keuken reageert op Gouden Windei

De Kleine Keuken reageert op Gouden Windei

De jaarlijkse Foodwatch-‘prijs’ voor meest misleidende product ging naar De Kleine Keuken, voor hun chocopasta voor baby’s. Het bedrijf reageert via een persbericht op de aantijging. De chocopasta is niet misleidend, beweert de producent, want het is een veel minder ongezond alternatief voor reguliere chocoladepasta. De Kleine Keuken...

BEUC aan Europese Commissie: bescherm consumenten tegen acrylamide

BEUC aan Europese Commissie: bescherm consumenten tegen acrylamide

Tien consumentenorganisaties, waaronder de Nederlandse Consumentenbond, hebben onderzocht hoeveel acrylamide er in ons eten zit. Te veel, concluderen ze. De overkoepelende consumentenorganisatie BEUC adviseert bindende maxima en meer duidelijkheid naar consumenten. In de herfst van 2018 hebben tien consumentenorganisaties, verspreid over Europa, producten...