‘Geen reden om onverzadigde vetten te mijden’

Het Voedingscentrum ziet geen reden om onverzadigde vetten te mijden. De organisatie reageert daarmee op een recent onderzoek dat het gunstige effect van onverzadigd vet in twijfel trekt. Volgens het Voedingscentrum zitten er een aantal haken en ogen aan dit onderzoek.

Het recente onderzoek heeft gegevens van een studie uit de jaren 60 en 70 opnieuw tegen het licht gehouden. Ruim 2000 mensen in psychiatrische ziekenhuizen en verzorgingshuizen kregen minstens een jaar lang voeding dat rijk was aan meervoudig onverzadigd vet (linolzuur) of voeding met juist veel verzadigd vet ter controle.

Het cholesterolgehalte van het bloed daalde in de groep die de voeding met veel linolzuur kreeg, maar uit nieuwe analyses blijkt nu dat de sterfte aan aderverkalking en hartinfarcten hoger lag bij de mensen waarbij het cholesterolgehalte het sterkst daalde. Dat resultaat is tegen de verwachtingen in. Deze nieuwe berekeningen zijn bij een heel klein deel van het totaal aantal deelnemers uitgevoerd.

'Jaar is te kort'

Volgens het Voedingscentrum is een voedingsinterventie van een jaar kort om de sterfte en hart- en vaatziekten te kunnen onderzoeken en konden alleen de mensen in het onderzoek betrokken worden die langer dan een jaar in het ziekenhuis bleven.

Ook is het niet duidelijk of andere factoren zoals ziektegeschiedenis, medicijngebruik of roken een rol hebben gespeeld bij deze bevindingen. Zo wordt vaak een sterke daling van het cholesterolgehalte gezien bij mensen die ernstig ziek zijn.

'Beperkt aantal mensen'

Het is volgens het Voedingscentrum dus niet mogelijk om te concluderen dat de gegeven voeding de oorzaak is van de sterfte of dat dit door andere factoren komt. De gegevens over aderverkalking en hartinfarcten konden maar van een beperkt aantal mensen gebruikt worden.

Het Voedingscentrum ziet dan ook geen reden de adviezen zoals in de nieuwe Schijf van Vijf worden gegeven, aan te passen.

Lees ook:

EVMI achtergrond & analyse – Vetzuursamenstelling (Premium)

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Voedingscentrum start campagne gericht op vleesverslindende mannen

Voedingscentrum start campagne gericht op vleesverslindende mannen

Het Voedingscentrum is een campagne gestart die mannen moet stimuleren minder vlees te eten. Vaker kiezen voor peulvruchten, noten en ei levert winst op voor je gezondheid én het milieu, zo stelt de campagne ‘Er is meer dan vlees’. De campagne moedigt mannen aan hun vleesconsumptie te halveren. In de campagne worden peulvruchten,...

Ouders willen af van kindermarketing voor snoep

Ouders willen af van kindermarketing voor snoep

Veel ouders hebben moeite met kindermarketing. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van het Voedingscentrum is uitgevoerd. Vooral reclame die plaatsvindt op scholen, op sportevenementen voor kinderen en op social media zien ouders als abnormaal. Ruim 20% van de respondenten zegt vaak kindermarketing op sportevenementen voor kinderen tegen te...

Risico acrylamide is beperkt

Risico acrylamide is beperkt

De voedingskunde, zowel wetenschappelijk als populair beoefend, kent een aantal olifanten in de kamer. Bedoeld zijn niet de grote onderwerpen suiker, zout, vet, alcohol en processed food, maar de steeds opduikende kleintjes: AGE’s, zware metalen, pesticiden, bisfenol en acrylamide. Door Huib Stam - Foodlog Acrylamide is het onderwerp van een mooie factsheet die...