‘Geen reden om onverzadigde vetten te mijden’

Het Voedingscentrum ziet geen reden om onverzadigde vetten te mijden. De organisatie reageert daarmee op een recent onderzoek dat het gunstige effect van onverzadigd vet in twijfel trekt. Volgens het Voedingscentrum zitten er een aantal haken en ogen aan dit onderzoek.

Het recente onderzoek heeft gegevens van een studie uit de jaren 60 en 70 opnieuw tegen het licht gehouden. Ruim 2000 mensen in psychiatrische ziekenhuizen en verzorgingshuizen kregen minstens een jaar lang voeding dat rijk was aan meervoudig onverzadigd vet (linolzuur) of voeding met juist veel verzadigd vet ter controle.

Het cholesterolgehalte van het bloed daalde in de groep die de voeding met veel linolzuur kreeg, maar uit nieuwe analyses blijkt nu dat de sterfte aan aderverkalking en hartinfarcten hoger lag bij de mensen waarbij het cholesterolgehalte het sterkst daalde. Dat resultaat is tegen de verwachtingen in. Deze nieuwe berekeningen zijn bij een heel klein deel van het totaal aantal deelnemers uitgevoerd.

'Jaar is te kort'

Volgens het Voedingscentrum is een voedingsinterventie van een jaar kort om de sterfte en hart- en vaatziekten te kunnen onderzoeken en konden alleen de mensen in het onderzoek betrokken worden die langer dan een jaar in het ziekenhuis bleven.

Ook is het niet duidelijk of andere factoren zoals ziektegeschiedenis, medicijngebruik of roken een rol hebben gespeeld bij deze bevindingen. Zo wordt vaak een sterke daling van het cholesterolgehalte gezien bij mensen die ernstig ziek zijn.

'Beperkt aantal mensen'

Het is volgens het Voedingscentrum dus niet mogelijk om te concluderen dat de gegeven voeding de oorzaak is van de sterfte of dat dit door andere factoren komt. De gegevens over aderverkalking en hartinfarcten konden maar van een beperkt aantal mensen gebruikt worden.

Het Voedingscentrum ziet dan ook geen reden de adviezen zoals in de nieuwe Schijf van Vijf worden gegeven, aan te passen.

Lees ook:

EVMI achtergrond & analyse – Vetzuursamenstelling (Premium)

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Voedingscentrum lanceert de Koelkastklem

Voedingscentrum lanceert de Koelkastklem

Het Voedingscentrum heeft de Koelkastklem ontwikkelt. Deze klem herinnert consumenten aan de restjes in de koelkast. Zo wil het Voedingscentrum voedselverspilling tegen gaan. Nederlanders kunnen jaarlijks per persoon 41 kilo eten van de afvalbak redden, als ze slimmer inkopen doen, hun eten beter bewaren en meer op maat koken. Expert Duurzaam Eten Corné...

Voedingscentrum brengt plantaardig eten onder de aandacht

Voedingscentrum brengt plantaardig eten onder de aandacht

Volgens het Voedingscentrum is vaker vegetarisch eten goed voor de gezondheid en het milieu. Met de nieuwe actie Vaker Vega! laat het centrum zien én proeven hoe eenvoudig en lekker het is om meer plantaardig en minder vlees te eten. De Vaker Vega-foodtruck doet deze week 6 steden in het land aan. Schrijfster en vegetariër Susan Smit verzorgde de aftrap...

Voedingscentrum: nog steeds veel suiker in pakjes drinken

Voedingscentrum: nog steeds veel suiker in pakjes drinken

In pakjes sap, vruchtendrank en frisdrank voor kinderen zit nog steeds te veel suiker. Dat concludeert het Voedingscentrum na een steekproef. Fabrikanten hebben wel stappen gezet om het gehalte te verlagen, maar veel pakjes drinken (200 ml) bevatten nog zo’n 3 tot 5 suikerklontjes. Suikergehalte Het Voedingscentrum analyseerde vorig jaar het suikergehalte...