Geen veelomvattend verbeterplan, maar beheersbare stappen voor de NVWA

NVWA-wikimedia

Minister Schouten bespreekt in een brief aan de Tweede Kamer de oplossing voor de “gelaagde, complexe en hardnekkige problematiek” binnen de NVWA. Er komt geen “groot, veelomvattend plan”, maar beheersbare stappen om de problemen op te lossen.

Aan de ene kant benadrukt de minister dat de verhouding tussen middelen en taken bij de NVWA niet goed is. De organisatie heeft simpelweg te veel te doen met te weinig middelen. Van 152 taken die voor de NVWA zijn beschreven wordt er voor 100 geconstateerd dat er in meer of mindere mate sprake is van een ontoereikende capaciteit bij de uitvoering ervan. Aan de andere kant moet er bij de NVWA intern het een en ander verbeteren. Dit verdeelt de minister in drie onderdelen. Ten eerste moet het werk en vakmanschap professionaliseren. Zo moet er meer uniformiteit komen tussen het interventiebeleid van inspecteurs. Ten tweede moet de bedrijfscultuur van leiding geven en nemen verbeteren. De minister stelt dat er een nieuwe “managementvisie wordt geïmplementeerd”. Daarnaast wordt de afstand tussen management en werkvloer verkleind. Ten derde is de informatievoorziening en de ICT binnen de NVWA niet op orde.

Bron: Rijksoverheid

Thema's
Meer over
Lees ook
NVWA publiceert Handboek Nieuwe Voedingsmiddelen

NVWA publiceert Handboek Nieuwe Voedingsmiddelen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een Handboek Nieuwe Voedingsmiddelen samengesteld en gepubliceerd. Het bedrijfsleven kan het boek gebruiken als hulpmiddel om te voldoen aan de benodigde wettelijke verplichtingen bij het maken en verkopen van nieuwe voedingsmiddelen.

NVWA doet onderzoek naar verhandelen onveilige zaden  en peulvruchten

NVWA doet onderzoek naar verhandelen onveilige zaden en peulvruchten

Rechercheurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben 2 bedrijfslocaties in Zuidwest-Nederland doorzocht. Daarbij hebben zij administratie in beslag genomen. Ook is er beslag gelegd op banktegoeden. De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de NVWA (NVWA-IOD) vermoedt dat het bedrijf bewust partijen zaden en peulvruchten in de handel...

Minister van Ark licht kamer in over verontreinigd sesamzaad

Minister van Ark licht kamer in over verontreinigd sesamzaad

De import van sesamzaad, verontreinigd met ethyleenoxide, blijkt grootschaliger dan gedacht. Vijf Indiase leveranciers verkochten het sesamzaad op de Europese markt. Er zijn al honderden meldingen binnengekomen van besmette producten bij de NVWA. De minister van Medische Zorg en Sport lichtte de kamer in over de afhandeling van dit veiligheidsincident.