Geen veelomvattend verbeterplan, maar beheersbare stappen voor de NVWA

NVWA-wikimedia

Minister Schouten bespreekt in een brief aan de Tweede Kamer de oplossing voor de “gelaagde, complexe en hardnekkige problematiek” binnen de NVWA. Er komt geen “groot, veelomvattend plan”, maar beheersbare stappen om de problemen op te lossen.

Aan de ene kant benadrukt de minister dat de verhouding tussen middelen en taken bij de NVWA niet goed is. De organisatie heeft simpelweg te veel te doen met te weinig middelen. Van 152 taken die voor de NVWA zijn beschreven wordt er voor 100 geconstateerd dat er in meer of mindere mate sprake is van een ontoereikende capaciteit bij de uitvoering ervan. Aan de andere kant moet er bij de NVWA intern het een en ander verbeteren. Dit verdeelt de minister in drie onderdelen. Ten eerste moet het werk en vakmanschap professionaliseren. Zo moet er meer uniformiteit komen tussen het interventiebeleid van inspecteurs. Ten tweede moet de bedrijfscultuur van leiding geven en nemen verbeteren. De minister stelt dat er een nieuwe “managementvisie wordt geïmplementeerd”. Daarnaast wordt de afstand tussen management en werkvloer verkleind. Ten derde is de informatievoorziening en de ICT binnen de NVWA niet op orde.

Bron: Rijksoverheid

Thema's
Meer over
Lees ook
Servies met bamboe of mais niet veilig?

Servies met bamboe of mais niet veilig?

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert geen servies van melamine met bamboe of maïs meer te gebruiken.  Ook roept de autoriteit winkels op hun bamboeserviesproducten uit de schappen te halen. Uit melamine kan formaldehyde vrijkomen, een stof die schadelijk is voor de gezondheid, schrijft NRC. Keukenservies van bamboevezels...

NVWA waarschuwt: gebruik geen melamine-bamboe servies

NVWA waarschuwt: gebruik geen melamine-bamboe servies

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt voor serviesgoed van melamine kunststof waar bamboe en/of maïsvezels in zijn verwerkt. Niet meer gebruiken, luidt het advies.

Uitwerpselen en ongedierte bij tientallen bakkers, slagers en vishandels

Uitwerpselen en ongedierte bij tientallen bakkers, slagers en vishandels

De Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op verzoek van RTL Nieuws inspectierapporten openbaar gemaakt van een kleine 100 voedingswinkels die onder toezicht stonden vanwege slechte hygiëne. Soms duurde het maanden voordat een vieze winkel gesloten werd.