Geen veelomvattend verbeterplan, maar beheersbare stappen voor de NVWA

NVWA-wikimedia

Minister Schouten bespreekt in een brief aan de Tweede Kamer de oplossing voor de “gelaagde, complexe en hardnekkige problematiek” binnen de NVWA. Er komt geen “groot, veelomvattend plan”, maar beheersbare stappen om de problemen op te lossen.

Aan de ene kant benadrukt de minister dat de verhouding tussen middelen en taken bij de NVWA niet goed is. De organisatie heeft simpelweg te veel te doen met te weinig middelen. Van 152 taken die voor de NVWA zijn beschreven wordt er voor 100 geconstateerd dat er in meer of mindere mate sprake is van een ontoereikende capaciteit bij de uitvoering ervan. Aan de andere kant moet er bij de NVWA intern het een en ander verbeteren. Dit verdeelt de minister in drie onderdelen. Ten eerste moet het werk en vakmanschap professionaliseren. Zo moet er meer uniformiteit komen tussen het interventiebeleid van inspecteurs. Ten tweede moet de bedrijfscultuur van leiding geven en nemen verbeteren. De minister stelt dat er een nieuwe “managementvisie wordt geïmplementeerd”. Daarnaast wordt de afstand tussen management en werkvloer verkleind. Ten derde is de informatievoorziening en de ICT binnen de NVWA niet op orde.

Bron: Rijksoverheid

Thema's
Meer over
Lees ook
RTL Nieuws meldt misstanden in slachthuis Epe

RTL Nieuws meldt misstanden in slachthuis Epe

Varkens in Nood meldt misstanden in slachthuis Gosschalk in Epe. Dat zou blijken uit beelden die de Dierenwelzijnsorganisatie deelde met RTL Nieuws. Het slachthuis komt onder verscherpt NVWA-toezicht en neemt zelf ook maatregelen.

Pas op met gebruik additieven: Stappenplan NVWA als hulpmiddel

Pas op met gebruik additieven: Stappenplan NVWA als hulpmiddel

Tegenwoordig worden steeds meer visproducten en maaltijden bereid met smaakmakers als sauzen, marinades, kruiden, mengsels van oliën, specerijen en kruiden. De eindproducten zijn panklaar voor de consument, dat is wel zo makkelijk.

Gerard Bakker nieuwe inspecteur-generaal NVWA

Gerard Bakker nieuwe inspecteur-generaal NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) krijgt een nieuwe inspecteur-generaal. De ministerraad heeft ingestemd met de benoeming van Dr. mr. G.J.C.M. (Gerard) Bakker. Hij gaat de functie vanaf 16 augustus 2021 vervullen.