Gelderland start met programma om voedselaanbod te vergroenen

Arnhem/Gelderland (Bart Ros via Unsplash)

Foto: Bart Ros via Unsplash

De provincie Gelderland start met het programma Gelderland van Morgen, waarmee de provincie het voedselaanbod wil vergroenen. Ondernemers kunnen met 50% subsidie deelnemen aan het programma.

Het programma heeft als doel om meer dan 10 miljoen ‘borden te vergroenen’ binnen- en buitenshuis en 15 tot 25% minder voedsel te verspillen. Hiermee wil de provincie 30 tot 40% CO2 besparen. Tien organisaties in de horeca, zorg, catering en detailhandel namen al deel om hier de komende 1 of 2 jaar mee aan de slag te gaan, waaronder Rijnstate Ziekenhuis, Radboudumc en Dirk van den Broek.

De ondernemers die hun voedselaanbod willen verduurzamen, krijgen een Quickscan die inzicht geeft in de impact van het voedsel dat ze nu aanbieden en welk voedsel er wanneer wordt verspild. Vervolgens kiest de voedselaanbieder zelf waar zij of hij mee aan de slag wil. De voedselaanbieder wordt hierbij geholpen met kennis, praktische handvatten en tools om de impact te meten.

Aanmelden kan nog steeds. Meer informatie is te lezen op de website van Gelderland van Morgen.

Bron: Provincie Gelderland

Lees ook
De Vegetarische Slager meest duurzame merk volgens Sustainable Brand Index

De Vegetarische Slager meest duurzame merk volgens Sustainable Brand Index

De Vegetarische Slager is dit jaar uitgeroepen tot het meest duurzame merk van Nederland, naar aanleiding van een onderzoek onder Nederlandse consumenten dat jaarlijks wordt gehouden door de Sustainable Brand Index, een onafhankelijk merkenonderzoek over duurzaamheid in Europa. Voor het eerst werd het merk aangewezen als Nederlandse winnaar in de categorie...

Productiegroei eieren en zuivel met keurmerk On the way to PlanetProof

Productiegroei eieren en zuivel met keurmerk On the way to PlanetProof

Het aantal pluimveehouders dat voldoet aan de duurzaamheidseisen van het keurmerk On the way to PlanetProof steeg in 2021 met 24% ten opzichte van 2020. Ook de hoeveelheid areaal beheerd land door melkveehouders nam toe en steeg met 3%.

WUR: Houdbaarheids-iconen op verpakkingen kunnen voedselverspilling verminderen

WUR: Houdbaarheids-iconen op verpakkingen kunnen voedselverspilling verminderen

Houdbaarheids-iconen op de verpakking kunnen consumenten helpen om minder voedsel te verspillen. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research. Het onderzoek laat zien dat het loont om te investeren in duidelijke houdbaarheidsinformatie op de verpakking en biedt aanknopingspunten voor de praktijk.