Gelderland zet in op teelt van eiwitrijke gewassen

Green Deal Eiwitrijke Gewassen_Provincie Gelderland

De provincie Gelderland doet mee in de Green Deal Eiwitrijke Gewassen. In deze deal spreken het Rijk en ruim vijftig andere partijen met elkaar af de teelt, verwerking en consumptie van Nederlandse eiwitgewassen te bevorderen. De Green Deal komt voort uit de Nationale Eiwitstrategie. Die zet in op de teelt van eiwitrijke gewassen voor menselijke consumptie, het ontwikkelen van alternatieve eiwitten voor mensen en dieren, meer gebruikmaken van insecten, het gebruik van reststromen en een verschuiving van de balans tussen dierlijke en plantaardige eiwitconsumptie.

“Wij vinden innovatie in de teelt en verwerking van eiwitrijke grondstoffen van eigen bodem belangrijk”, zegt Helga Witjes, gedeputeerde Economie en Innovatie. “We moeten immers efficiënter omgaan met onze grondstoffen. De eiwittransitie draagt bij aan een duurzamer voedselsysteem en minder uitstoot van CO2. Vlinderbloemigen binden stikstof en dragen dus bij aan het verminderen van de stikstofproblematiek. En”, voegt Witjes eraan toe: ‘Voor agrariërs kan het verbouwen van lupine, veldbonen of Nederquinoa een aantrekkelijke manier zijn om hun brood mee te verdienen.”

Platform

De Green Deal Eiwitrijke Gewassen maakt gebruik van de kennis in The Protein Cluster. Dit initiatief van de provincies Gelderland en Overijssel, Foodvalley NL en Oost NL is wereldwijd het eerste platform voor leveranciers van ingrediënten en voedselproducenten.

De Green Deal past bij belangrijke ambities uit de Omgevingsvisie en het provinciale Coalitieakkoord en heeft een looptijd van 3 jaar. Het convenant wordt 14 juli ondertekend op de Floriade.

Geen nieuws van EVMI meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag en donderdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

 

Thema's
Lees ook
HAS green academy organiseert Workshop Plantaardige eiwitten

HAS green academy organiseert Workshop Plantaardige eiwitten

HAS green academy organiseert op donderdag 24 november 2022 voor de eerste keer de workshop Plantaardige eiwitten. Aanleiding hiervoor is de stijgende vraag vanuit zowel de voedingsmiddelenindustrie als de consument naar producten met plantaardige eiwitten.

Plant-based Protein Academy door Schouten op Floriade Expo

Plant-based Protein Academy door Schouten op Floriade Expo

Diverse Europese retailers, QSR-ketens en andere foodbedrijven bezochten dinsdag 13 september een evenement op de Floriade Expo in Almere. Schouten, een Nederlandse producent van vlees- en visvervangers organiseerde een kennisevent over plantaardige eiwitten.

NIZO ontwikkelt extractiemethode voor rubisco-eiwit

NIZO ontwikkelt extractiemethode voor rubisco-eiwit

Experts van food research-bedrijf NIZO hebben een methode ontwikkeld om rubisco-eiwit uit planten te extraheren. Rubisco is het meest voorkomende eiwit ter wereld en is in elke groene plant aanwezig. Het eiwit kan gebruikt worden als ingrediënt voor de voedselmarkt.