Gemeente Rotterdam start recycling pilots met Unilever en OBBOTEC

25 april 2022 Redactie Food

Gemeente Rotterdam brengt verschillende partijen samen om te werken aan innovatieve oplossingen voor moeilijk te recyclen plastic verpakkingen. In verschillende pilots testen de partijen een nieuwe recycling technologie. Die vinden plaats in de nieuwe faciliteit van OBBOTEC in Plant One Rotterdam. In geval de pilots succesvol zijn, wordt het mogelijk om meer complexe plastics te verwerken tot nieuwe secundaire grondstoffen.

Het doel van het programma, genaamd Rotterdam Circulair, is om grote uitdagingen in de transitie naar een circulaire economie gezamenlijk op te lossen. Onder andere Unilever en AVR zijn betrokken bij het programma. Op de locatie Plant One in Rotterdam Botlekt opende in april de nieuwe demo-installatie van OBBOTEC, waar de pilots worden uitgevoerd.

Selectieve Plastic EXtractie

In de pilots wordt onder andere de verwerking van moeilijk te recyclen verpakkingen getest, zoals flexibele verpakkingen die bestaan uit meerdere soorten materialen. Door middel van een nieuwe geavanceerde recycle technologie van OBBOTEC, genaamd Selectieve Plastic EXtractie (SPEX), kunnen plastics hoogwaardig gerecycled worden tot nieuwe verpakkingen. In potentie leidt de technologie ook tot een substantieel lagere milieu-impact, doordat verpakkingsmaterialen niet meer in de verbrandingsoven belanden, maar worden gerecycled.

Unilever

Unilever heeft als doelstelling dat alle plastic verpakkingen voor 2025 volledig recyclebaar, herbruikbaar of composteerbaar zijn. In de pilots worden diverse verpakkingen zoals Unox soep in zak, Conimex kroepoek en Sun vaatwastabletten. De eerste uitkomsten zijn positief, waarbij er sprake is van zeer zuiver recyclaat. Daarnaast is het rendement van het type recycleproces bijna 100%, doordat plastics niet worden afgebroken, maar worden ontdaan van alle verontreinigingen, toevoegingen en andere materialen.

Bron: Persbericht

Geen nieuws van EVMI meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag en donderdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

 

Altijd op de hoogte blijven?