Gemodificeerde bacterie vecht tegen landbouwschimmels

Bacterie

Een gemodificeerde vorm van de Burkholderia bacterie zou een veilig alternatief kunnen zijn voor chemische pesticiden. Dat schrijft The Independent naar aanleiding van een nieuw onderzoek van Cardiff University.

De bacterie werd al in de jaren ’80 en ‘90 gebruikt als gewasbeschermingsmiddel. De bacterie zou echter longinfecties in patiënten met de taaislijmziekte veroorzaken en is daarom in de jaren ‘90 in de ban gedaan. Door het DNA van de bacterie te ontleden, konden de wetenschappers het gen met antibiotische eigenschappen van de Burkholderia isoleren. Door tests ontdekten de onderzoekers dat de gemodificeerde bacterie een goed middel is tegen de schimmelgroepen die de plantziekte wortelbrand veroorzaken.

Geen longproblemen

Onderzoek op muizen liet zien dat deze variant van de bacterie geen longproblemen veroorzaakt. “Gunstige bacteriën zoals Burkholderia, die zich hebben ontwikkeld in samenleving met planten, kunnen een sleutelrol spelen in een duurzame toekomst. We moeten de risico’s begrijpen, ze afwegen en een goede balans vinden,” aldus onderzoeker Eshwar Mahenthiralingam.

Op 15 april 2019 organiseert Foodlog voor de tweede keer het jaarcongres Landbouw zonder Chemie – hoe dan. De afschaffing van conventionele pesticiden gaat in rap tempo door. Alternatieve (groene) gewasbeschermingsmiddelen komen te langzaam op de markt voor commerciële toepassingen. Hoe kan dat versneld worden? Schrijf je hier in voor de sessie over toelating van groene gewasbeschermingsmiddelen.

Bron: Foodlog

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Biologisch landbouwareaal in 2022 opnieuw gegroeid

Biologisch landbouwareaal in 2022 opnieuw gegroeid

In 2022 is het biologisch landbouwareaal gegroeid naar 79.853 hectare (exclusief grond in omschakeling), blijkt uit nieuwe jaarcijfers van Skal Biocontrole, de toezichthouder van de biologische sector. Daarmee komt het aandeel biologisch landbouwareaal op 4,4%. De sector groeit hiermee voor het zevende jaar op rij.

Rozijnen in Nederlandse supermarkten vervuild met pesticiden

Rozijnen in Nederlandse supermarkten vervuild met pesticiden

Uit nieuw onderzoek van voedselwaakhond Foodwatch is gebleken dat rozijnen nog zwaarder besmet zijn met pesticiden dan eerdere jaren. Er zijn zelfs sporen van illegale middelen gevonden.

Webportaal Staat van Landbouw, Natuur en Voedsel gepubliceerd

Webportaal Staat van Landbouw, Natuur en Voedsel gepubliceerd

Het nieuwe rapport Staat van de Landbouw, Natuur en Voedsel is verschenen op de nieuwe, gelijknamige website waar voortaan de meest actuele en betrouwbare gegevens zijn te vinden over de landbouw in Nederland.