Genetische code van broodtarwe gekraakt

20 augustus 2018

Een groep internationale wetenschappers, die samenwerken in het International Wheat Genome Sequencing Consortium (IWGSC), hebben de genetische code van broodtarwe volledig in kaart gebracht. Dat meldt de NRC. Het genoom van tarwe, Triticum aestivum, is vijf keer zo groot als dat van de mens. Daarom hadden onderzoekers twaalf jaar nodig voor het onderzoek. Met de nieuwe kennis wordt een gerichtere en efficiëntere veredeling van het gewas mogelijk.

Van het tarweras Chinese Spring is het genoom nu in kaart gebracht. Dit ras wordt in de praktijk weinig gebruikt en dient vooral als model. “Van daaruit kun je interessante genen in andere rassen, en wilde tarwesoorten opsporen”, zegt veredelaar De Jong van Limagrain in de NRC. “Die genen kun je dan in bestaande rassen inkruisen.”

Met de DNA-analyse van het tarwe-genoom ontdekten de onderzoekers ook genen die verband houden met ziektes gluten-intolerantie en bakkers-astma. Mensen met gluten-intolerantie krijgen last van darmstoornissen na het eten van tarwe, gerst of rogge. Dit komt doordat de gluten het slijmvlies van de dunne darm beschadigen door een reactie van het immuunsysteem op een van de bouwstenen van gluten: het aminozuur gliadine.

Onderzoekers weten door de dna-analyse hoeveel gliadines er zijn met een ziekmakend onderdeel. Van alle ziekmakende gliadines zijn er 12 met een stuk van 33 aminozuren dat snel tot gluten-intolerantie kan leiden. Volgens René Smulders, plantenveredelaar aan Wageningen University & Research is het voor de veredeling van tarwe een groot voordeel dat het genoom nu compleet in kaart is gebracht. “We proberen bepaalde gliadines te verwijderen, of ziekmakende onderdelen daarin te vervangen”, zegt het tegen de NRC.

Altijd op de hoogte blijven?