Genobox voorspelt functionaliteit bacteriën op basis genoom

EDE - Een consortium van Europese MKB-bedrijven en onderzoeksinstellingen hebben hun krachten gebundeld voor het ontwikkelen van Genobox, een nieuw bioinformatica-platform voor het voorspellen van de functionaliteit van voedselbacteriën en probiotica op basis van hun genoomsequentie.

Dit platform stelt deze bedrijven in staat specifieke functionele voordelen op een snelle, goedkope en reproduceerbare manier te bepalen. Het consortium wordt gecoördineerd door NIZO food research.

Het experimenteel bepalen van de eigenschappen en functionaliteit van een micro-organisme is een ingewikkeld, tijdrovend en duur proces. Het functionele potentieel van een micro-organisme wordt voornamelijk bepaald door de genoomsequentie die enzymen en eiwitten codeert. Daarom hebben veel bedrijven hun industriële stammen gesequenced. De doelstelling van dit project is het vertalen van genomische gegevens naar stamfunctionaliteit, zoals overleving in het maagdarmkanaal, groei efficiëntie, probiotische eigenschappen, veiligheid of de productie van smaakstoffen. Dit vereist een bioinformatica-infrastructuur en expertise om deze gegevens te ontwikkelen, beheren en interpreteren.

Consortium

Het Genobox-consortium bestaat uit zes partners: Bioprox, LB Bulgaricum, NIZO food research, Universitair Medisch Centrum St Radboud, Sacco en Winclove Probiotics. De werkzaamheden binnen het consortium worden deels gefinancierd door de EU in het kader van het EU-FP7-programma. Naar verwachting is  het Genobox-platform binnen 1,5 jaar operationeel.

Lees ook: