Genomineerden Foodvalley Champions 2020 bekend

8 september 2020

Foodvalley maakt de genomineerden van de Foodvalley champions prijs bekend. De prijs kent drie categorieën: eiwittransitie, circulaire agrifood en voeding & gezondheid. Volgens de initiatiefnemer hebben de negen genomineerden gemeen dat ze innovaties ontwikkelden met een grote potentiële impact.  

Foodvalley

De prijs is de opvolger van de Foodvalley Award. Foodvalley, een netwerkorganisatie voor bedrijven in de voedingssector, reikt de prijs om het jaar uit. Het netwerkbedrijf beoordeelt de kandidaten op het innovatieve karakter van het bedrijf en de impact en het innovatie karakter van de meest recente innovatie(s). De winnaars in elke categorie ontvangen een promotievideo over de winnende innovatie, internationale profilering door Foodvalley NL en een eenjarig Foodvalley-lidmaatschap. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de online Foodvalley Summits op 13 en 14 oktober 2020.

Eiwittransitie

Met plantaardige melk van lokaal geteelde soja geeft De Nieuwe Melkboer volgens de jury vorm aan twee transities tegelijk: de verschuiving naar een meer plantaardig dieet en het verkorten van productie- en consumptieketens. Fumi Ingredients combineert micro-organismen en innovatieve technologie om tot hoog-functionele eiwitten te komen. Schouten Europe, die in de jaren negentig pionierde op de markt voor vleesvervangers, heeft de wereldwijde eiwittransitie ‘smaak en kraak’ gegeven, met talloze innovatieve recepten en ingrediënten.

Circulaire AgriFood

In Ovo ontwikkelde een apparaat waarmee kippenboeren het geslacht van kippen in het ei snel en betrouwbaar kunnen bepalen. Dit voorkomt het ruimen van miljoenen mannelijke kuikens. Protix dient volgens de jury als voorbeeld dat insecten kunnen bijdragen aan een circulair voedselsysteem. Het bedrijf verkoopt OEReieren van kippen die insecten eten die leven op plantaardige reststromen. De bijdrage van VanderSat bewijst dat betrouwbare en actuele informatie over de betrouwbare en actuele informatie over de beschikbaarheid van water en de gezondheid van gewassen is belangrijker dan ooit, bewijst de bijdrage van genomineerde Het bedrijf ontwikkelt oplossingen om het gebruik van water en pesticiden in de agrifood sector te verminderen met behulp van satellietwaarnemingen. 

Voeding & Gezondheid

Grünten brengt groenten naar de ontbijttafel met ‘Veggie Oats’: plantaardige haver met de smaak van taart, goed voor 25% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten. Fooditive verwaardt reststromen van de appel- en peerverwerkende industrie en zet fructose om in de natuurlijke zoetstof keto-fructose, die smaakt als suiker, maar geen calorieën bevat. Verdify ontwikkelt innovatieve software om gepersonaliseerde voeding in de voedingsmiddelenindustrie mogelijk te maken. De software is ontworpen om persoonlijke voedingsbehoeften en online voedselaanbod naadloos met elkaar te verbinden.

Altijd op de hoogte blijven?