Genomineerden Jaarprijs Goede Voeding bekend

Koolzaadolie, tosti bruinbrood en dagvers glutenvrij brood zijn uitgekozen uit de 26 inzendingen voor de Jaarprijs Goede Voeding 2014. De 3 genomineerden zijn volgens de vakjury hoofdprijzenswaardig en dragen bij aan een gezonder productaanbod.

De Jaarprijs Goede Voeding is een prijs die innovatie stimuleert en gezondere producten binnen het bereik van een grote groep consumenten wil brengen.

Hollands Goud Koolzaadolie

Hollands Goud Koolzaadolie – Puur van Colzaco bevat weinig verzadigd vet en relatief veel alfa-linoleenzuur (ALA). De olie bevat 8 procent ALA per 100 gram, een relatief hoog aandeel, waardoor het een gezonde aanvulling in een voedingspatroon kan zijn.

Het is volgens de vakjury een mooie aanvulling is in het assortiment spijsoliën voor koude en warme bereiding. De olie wordt gemaakt van grondstoffen in Nederland en de koolzaadteelt is vriendelijk voor de bodem en het uitzicht in het landschap. De smaak is volgens de vakjury goed, ook als sla-dressing, en de prijs is vergelijkbaar met andere oliën.

Tosti Bruinbrood

Tosti Bruinbrood van Topking Fingerfood maakt de keuze voor een gezonder alternatief makkelijker. Het product bevat meer vezel, minder zout en verzadigd vet en minder energie dan de traditionele tosti en de jury verheugt zich op een volkoren versie.

De vakjury noemt Tosti Bruinbrood, gemaakt van bruin meergranenbrood en 30-pluskaas, een welkome vervanging voor bestaande tosti’s die vooral bestaan uit witbrood met ham en 48-plus-kaas. De smaak van de tosti is volgens de vakjury uitstekend en de prijs is vergelijkbaar met een traditionele tosti.

Glutenvrij brood

Yam glutenvrij Licht meerzaden brood en donker brood van Bake Five is een brood met een vaste, niet-cakeachtige structuur en gezonde ingrediënten, vezelbevattende granen, zonder gluten.

Volgens de vakjury is het een dagvers gebakken glutenvrij brood dat ook nog smakelijk is en dus een welkome aanvulling  voor mensen met coeliakie. De prijs is relatief hoog, maar een gemiddeld sneetje van Yam is wat zwaarder en vaster dan een doorsneesneetje.

Symposium

Op de website kan tot 3 november gestemd worden op het product dat volgens hen moet winnen. Mede op basis van het oordeel van de publieksjury bepaalt de vakjury de winnaar.

De winnaar van de vak- en publieksjury wordt bekendgemaakt tijdens het middagsymposium ‘Naar een Gezondere Voeding’, op 20 november. Ook krijgen 2 producten de aanmoedigingsprijs.

Lees ook:

Jaarprijs Goede Voeding 2013 voor Vivera (13 november 2013)

 
Lees ook
Sial Paris 2022 staat in het teken van innovatie

Sial Paris 2022 staat in het teken van innovatie

De SIAL Paris, internationale vakbeurs voor de voedingsmiddelenbranche, vindt dit jaar plaats van zaterdag 15 oktober tot en met woensdag 19 oktober. De beurs presenteert een kijk op de trends die de wereld van levensmiddelen in 2022 beïnvloeden en gaat op zoek naar de beste innovaties.

Helft ambachtelijke bedrijven informeert klant onvoldoende over allergenen

Helft ambachtelijke bedrijven informeert klant onvoldoende over allergenen

Veel retail, ambachtelijke en horecabedrijven informeren klanten niet goed over de allergenen in voedsel. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op basis van de inspecties van ruim 5.000 bedrijven in 2021.

Personalised Nutrition For All-challenge zoekt innovatieve hulpmiddelen

Personalised Nutrition For All-challenge zoekt innovatieve hulpmiddelen

Om de innovatie van gepersonaliseerde voeding te versnellen, lanceren EIT Food, Foodvalley NL en Food Innovation Hub Europe de challenge Personalised Nutrition For All. Startups en multistakeholdergroepen worden uitgenodigd om hun ideeën voor gepersonaliseerde voeding in de dienen. De winnaars ontvangen een budget van €30.000 euro om hun idee verder...