Geslaagde veldproef met genetisch bewerkte tarwe om asparagine te verminderen

tarwe_picjumbo_com pixabay

De resultaten van Europa’s eerste veldproef met genetisch bewerkte tarwe toont een sterke vermindering van de stof asparagine. Dat melden onderzoekers van Rothamsted Research.

De nieuwe tarwesoort werd genetisch bewerkt om de vorming van asparagine in de tarwekorrels te verminderen. Asparagine is een aminozuur dat tijdens het bakken wordt omgezet in acrylamide, een mogelijk kankerverwekkende stof. De niveaus van asparagine in de GE (gene edited) tarwe waren tot 50% lager dan in de controlevariëteit Cadenza. Eenmaal vermalen tot meel en gebakken, bleken ook de gevormde hoeveelheden acrylamide aanzienlijk verminderd, tot wel 45%.

Het veldonderzoek was een belangrijke stap om te bepalen of de nieuwe GE-tarwe levensvatbaar zou zijn en gebruikt kan worden in de praktijk. Onderzoeker Nigel Halford van Rothamsted Research: "Dit is belangrijk omdat de beschikbaarheid van tarwe met een laag acrylamidegehalte voedingsbedrijven in staat zou kunnen stellen om te voldoen aan veranderende regelgeving over de aanwezigheid van acrylamide in voedsel, zonder kostbare veranderingen aan productielijnen of vermindering van de productkwaliteit. Het zou ook een aanzienlijke invloed kunnen hebben op de inname van acrylamide via de voeding voor consumenten. GE-planten zullen echter alleen voor commercieel gebruik worden ontwikkeld als het juiste regelgevingskader aanwezig is en veredelaars erop vertrouwen dat ze hun investering in GE-variëteiten zullen terugverdienen."

Op dit moment bevindt het wetsvoorstel voor genetische technologie, die ook de introductie van genetisch gemodificeerde gewassen mogelijk moet maken, in de laatste fase om goedgekeurd te worden door het Britse parlement.

Bron: Rothhamsted Research

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Voedertarwe geschikt voor menselijke consumptie

Voedertarwe geschikt voor menselijke consumptie

Tarwe die als veevoer wordt geclassificeerd, is ook goed bruikbaar in verschillende toepassingen voor menselijke consumptie, blijkt uit onderzoek van Low Food en Flevo Campus. Drie innovatieve voedselproducenten, Tortilleria Taiyari, Boonzaak en Mothers Kitchen Almere, onderzochten onder leiding van onderzoeker Elzelinde van Doleweerd verschillende...

Onderzoek: Vervangen peulvruchten binnenkort tarwe?

Onderzoek: Vervangen peulvruchten binnenkort tarwe?

Out-of-the-box denken wat onze voeding betreft: het zal de komende jaren steeds vaker op ons bord komen. Overal gaan we op zoek naar duurzame en goedkopere alternatieven om ons eetpatroon aan te passen naar gewassen die makkelijk te telen en te produceren zijn. Bestaan ons brood en onze patisserie daardoor straks voor een deel uit peulvruchten?

Is Nederlandse voedertarwe geschikt als baktarwe?

Is Nederlandse voedertarwe geschikt als baktarwe?

Kwalitatieve baktarwe van eigen bodem is in opkomst, maar veel Nederlandse tarwe wordt gebruikt voor veevoer. Dat geldt ook voor Flevolandse tarwe, maar Low Food en Flevo Campus onderzoeken of deze voedertarwe ook gebruikt kan worden voor hoogwaardige bakproducten. De eerste resultaten van hun experimenten werden vrijdag 2 december gepresenteerd in...