Geslaagde veldproef met genetisch bewerkte tarwe om asparagine te verminderen

20 februari 2023 Redactie Bakkers in bedrijf

De resultaten van Europa’s eerste veldproef met genetisch bewerkte tarwe toont een sterke vermindering van de stof asparagine. Dat melden onderzoekers van Rothamsted Research.

De nieuwe tarwesoort werd genetisch bewerkt om de vorming van asparagine in de tarwekorrels te verminderen. Asparagine is een aminozuur dat tijdens het bakken wordt omgezet in acrylamide, een mogelijk kankerverwekkende stof. De niveaus van asparagine in de GE (gene edited) tarwe waren tot 50% lager dan in de controlevariëteit Cadenza. Eenmaal vermalen tot meel en gebakken, bleken ook de gevormde hoeveelheden acrylamide aanzienlijk verminderd, tot wel 45%.

Het veldonderzoek was een belangrijke stap om te bepalen of de nieuwe GE-tarwe levensvatbaar zou zijn en gebruikt kan worden in de praktijk. Onderzoeker Nigel Halford van Rothamsted Research: "Dit is belangrijk omdat de beschikbaarheid van tarwe met een laag acrylamidegehalte voedingsbedrijven in staat zou kunnen stellen om te voldoen aan veranderende regelgeving over de aanwezigheid van acrylamide in voedsel, zonder kostbare veranderingen aan productielijnen of vermindering van de productkwaliteit. Het zou ook een aanzienlijke invloed kunnen hebben op de inname van acrylamide via de voeding voor consumenten. GE-planten zullen echter alleen voor commercieel gebruik worden ontwikkeld als het juiste regelgevingskader aanwezig is en veredelaars erop vertrouwen dat ze hun investering in GE-variëteiten zullen terugverdienen."

Op dit moment bevindt het wetsvoorstel voor genetische technologie, die ook de introductie van genetisch gemodificeerde gewassen mogelijk moet maken, in de laatste fase om goedgekeurd te worden door het Britse parlement.

Bron: Rothhamsted Research

Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?