Gevaarlijke hoeveelheden morfine in Franse maanzaadbroodjes

5 maart 2019 Mark IJsendoorn

Wie de verhalen over maanzaadbroodjes en drugstests kent, weet dat de betreffende zaadjes inderdaad sporen van opiaten kunnen bevatten. Meestal gaat het om verwaarloosbare hoeveelheden. Maar niet in Frankrijk.

Franse gezondheidsautoriteiten onderzoeken de aanwezigheid van morfine en codeïne in maanzaadstokbrood en kant-en-klare sandwiches met maanzaad, meldt Foodnavigator. Mensen die deze broden consumeerden zouden ‘abnormale hoeveelheden’ van de werkzame stoffen in hun urine hebben gehad. De analyse van een partij maanzaad heeft de hoge dosis alkaloïden bevestigd.

Papaver

Maanzaad is afkomstig van de papaver, dezelfde beroemde bloem waarvan opium, morfine en heroïne worden gemaakt. De zaadjes bevatten van nature slechts kleine sporen van de werkzame alkaloïden. Maar in zeldzame gevallen kunnen ze vervuild raken door stoffen uit andere delen van de plant, bijvoorbeeld wanneer die op een verkeerde manier wordt geoogst. De EU heeft adviezen gepubliceerd voor de teelt van maanzaad, om de aanwezigheid van alkaloïden in maanzaadproducten tot een minimum te beperken.

Altijd op de hoogte blijven?