Gevaarlijke hoeveelheden morfine in Franse maanzaadbroodjes

Wie de verhalen over maanzaadbroodjes en drugstests kent, weet dat de betreffende zaadjes inderdaad sporen van opiaten kunnen bevatten. Meestal gaat het om verwaarloosbare hoeveelheden. Maar niet in Frankrijk.

Franse gezondheidsautoriteiten onderzoeken de aanwezigheid van morfine en codeïne in maanzaadstokbrood en kant-en-klare sandwiches met maanzaad, meldt Foodnavigator. Mensen die deze broden consumeerden zouden ‘abnormale hoeveelheden’ van de werkzame stoffen in hun urine hebben gehad. De analyse van een partij maanzaad heeft de hoge dosis alkaloïden bevestigd.

Papaver

Maanzaad is afkomstig van de papaver, dezelfde beroemde bloem waarvan opium, morfine en heroïne worden gemaakt. De zaadjes bevatten van nature slechts kleine sporen van de werkzame alkaloïden. Maar in zeldzame gevallen kunnen ze vervuild raken door stoffen uit andere delen van de plant, bijvoorbeeld wanneer die op een verkeerde manier wordt geoogst. De EU heeft adviezen gepubliceerd voor de teelt van maanzaad, om de aanwezigheid van alkaloïden in maanzaadproducten tot een minimum te beperken.

Lees ook
NVWA wijzigt aanduiding volkoren bakkersproducten

NVWA wijzigt aanduiding volkoren bakkersproducten

In samenspraak met de betrokken (bakkerij)branches heeft de NVWA de regels voor de aanduiding van volkoren op de verpakkingen van bakkersproducten anders dan brood gewijzigd. Dat meldt het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC). Voor brood zijn de regels vastgelegd in het Warenwetbesluit Meel en brood. Hierin staat dat meel en brood alleen het etiket 'volkoren'...

Overname Belgische bakker Diversi Foods door Dr. Oetker

Overname Belgische bakker Diversi Foods door Dr. Oetker

Het Duitse voedingsbedrijf Dr. Oetker heeft de Belgische industriële bakker Diversi Foods overgenomen voor een onbekend bedrag. Het bedrijf was eigendom van de privé-investeringsgroep Waterland. Diversi komt onder het broodbedrijf van de Oetker-groep Martin Braun te vallen. Met de overname vult de Oetker-groep het assortiment aan met diepgevroren brood....

Meesterboulanger Robèrt van Beckhoven bakt Leffe Bierbrood

Meesterboulanger Robèrt van Beckhoven bakt Leffe Bierbrood

Robèrt van Beckhoven onthulde 17 oktober zijn nieuwste brood: het Leffe Bierbrood. Leffe bier is het basisingrediënt voor het brood. Leffe Bierbrood is vanaf 1 november verkrijgbaar in de Nederlandse supermarkten, diverse cafés, en in de bakkerij van Robèrt Van Beckhoven. Leffe bier Voor de basis van het brood gebruikte Van Beckhoven drie verschillende...