Gevaarlijke hoeveelheden morfine in Franse maanzaadbroodjes

Wie de verhalen over maanzaadbroodjes en drugstests kent, weet dat de betreffende zaadjes inderdaad sporen van opiaten kunnen bevatten. Meestal gaat het om verwaarloosbare hoeveelheden. Maar niet in Frankrijk.

Franse gezondheidsautoriteiten onderzoeken de aanwezigheid van morfine en codeïne in maanzaadstokbrood en kant-en-klare sandwiches met maanzaad, meldt Foodnavigator. Mensen die deze broden consumeerden zouden ‘abnormale hoeveelheden’ van de werkzame stoffen in hun urine hebben gehad. De analyse van een partij maanzaad heeft de hoge dosis alkaloïden bevestigd.

Papaver

Maanzaad is afkomstig van de papaver, dezelfde beroemde bloem waarvan opium, morfine en heroïne worden gemaakt. De zaadjes bevatten van nature slechts kleine sporen van de werkzame alkaloïden. Maar in zeldzame gevallen kunnen ze vervuild raken door stoffen uit andere delen van de plant, bijvoorbeeld wanneer die op een verkeerde manier wordt geoogst. De EU heeft adviezen gepubliceerd voor de teelt van maanzaad, om de aanwezigheid van alkaloïden in maanzaadproducten tot een minimum te beperken.

Lees ook
Van broodafval naar bacteriecultuur

Van broodafval naar bacteriecultuur

Italiaanse onderzoekers hebben op basis van broodresten een medium ontwikkeld voor de cultivering van micro-organismen voor bijvoorbeeld fermentatie. Het resultaat is niet alleen een goede manier om een reststroom te verwaarden, het is volgens de onderzoekers ook nog eens goedkoper dan de huidige commerciële voedingsbodems voor de cultivering van...

Fabrieksbrood maakte een definitief einde aan hongersnood

Fabrieksbrood maakte een definitief einde aan hongersnood

De industrialisering van de broodproductie heeft wezenlijk bijgedragen aan de verbetering van de voedselvoorziening. Aan het einde van de 19de eeuw at de Nederlander gemiddeld drie keer meer tarwebrood dan in het midden van de eeuw. In dezelfde periode steeg de levensverwachting met ruim tien jaar.  Samuel Sarphati (1813-1866) geniet onder Amsterdammers...

Vezelrijk witbrood mogelijk met plantenveredeling

Vezelrijk witbrood mogelijk met plantenveredeling

Wetenschappers van het Britse onderzoeksinstituut Rothamsted Research hebben ontdekt welke genen in graan verantwoordelijk zijn voor de hoeveelheid vezels in bloem. Daarmee ligt de weg open voor de ontwikkeling van een graansoort waar vezelrijk witbrood van gemaakt kan worden. Dat voedingsvezels belangrijk zijn voor de gezondheid is bij consumenten...