Gevaarlijke hoeveelheden morfine in Franse maanzaadbroodjes

Wie de verhalen over maanzaadbroodjes en drugstests kent, weet dat de betreffende zaadjes inderdaad sporen van opiaten kunnen bevatten. Meestal gaat het om verwaarloosbare hoeveelheden. Maar niet in Frankrijk.

Franse gezondheidsautoriteiten onderzoeken de aanwezigheid van morfine en codeïne in maanzaadstokbrood en kant-en-klare sandwiches met maanzaad, meldt Foodnavigator. Mensen die deze broden consumeerden zouden ‘abnormale hoeveelheden’ van de werkzame stoffen in hun urine hebben gehad. De analyse van een partij maanzaad heeft de hoge dosis alkaloïden bevestigd.

Papaver

Maanzaad is afkomstig van de papaver, dezelfde beroemde bloem waarvan opium, morfine en heroïne worden gemaakt. De zaadjes bevatten van nature slechts kleine sporen van de werkzame alkaloïden. Maar in zeldzame gevallen kunnen ze vervuild raken door stoffen uit andere delen van de plant, bijvoorbeeld wanneer die op een verkeerde manier wordt geoogst. De EU heeft adviezen gepubliceerd voor de teelt van maanzaad, om de aanwezigheid van alkaloïden in maanzaadproducten tot een minimum te beperken.

Lees ook
Gedeelde eerste plaats voor beste volkorenbrood

Gedeelde eerste plaats voor beste volkorenbrood

Volkorenbrood is nog altijd de populairste broodsoort van ons land. Volgens de Consumentenbond koop je het allerlekkerste volkorenbrood van Nederland bij Bakkerij ’t Stoepje en Bakker Ammerlaan. Beide haalden een 7,3 in de test. Test Consumentenbond Een smaakpanel testte de volkorenbroden van vijftien supermarkten en landelijke bakkerijketens. Het panel...

Soldatenkost voor gewone burgers

Soldatenkost voor gewone burgers

Het leger heeft grote invloed gehad op het eten van burgers. Vers brood, bijvoorbeeld, is ontwikkeld door en voor het leger net als de glasconserven: boontjes of erwten uit glas. Door Anneloes van Boven - Foodlog Foto: 'Pains briés', Frédéric Bisson Oorlog voeren vreet energie. Dat ontdekte ook Napoleon Bonaparte, wiens troepen tijdens veldtochten...

Nederlandse huishoudens verspillen 41 kilo voedsel per persoon

Nederlandse huishoudens verspillen 41 kilo voedsel per persoon

Nederlandse huishoudens hebben in 2016 gemiddeld 41 kilo vast voedsel (inclusief sauzen, vetten en zuivel) per persoon verspild. Dat blijkt uit onderzoeken van CREM Waste Management en Kantar Public. Het onderzoek gebeurde in opdracht van de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu, onder begeleiding van het Voedingscentrum, Milieu...