‘Gezond druist in tegen clean label’

e-nummers2-315

DELFT - Producten met een gezondere samenstelling (minder zout, suiker en verzadigd vet) zullen in de toekomst wellicht méér in plaats van minder E-nummers nodig hebben.

Dat bleek tijdens het NVVL-symposium ‘Additieven, nut en noodzaak’.

Minder zout, suiker en verzadigd vet kunnen in producten namelijk leiden tot respectievelijk meer smaakversterkers, zoetstoffen en antioxidanten (omdat onverzadigd vet sneller oxideert). Dit gaat in tegen de trend naar clean label.

Verdeeld over dilemma

Aanwezigen waren verdeeld over het dilemma. E-nummers hebben een slechte naam maar geen enkel ingrediënt is zo goed onderzocht op veiligheid als E-nummers.

De natuur zelf maakt ook gebruik van E-nummers. Als een tomaat een ingrediëntendeclaratie zou hebben, zouden er maar liefst 8 E-nummers op staan, van kleurstof E160d (lycopeen) tot smaakversterker E621 (natriumglutamaat).

Tegenstrijdige signalen

De industrie geeft tegenstrijdige signalen af. Aan de ene kant roept de sector dat E-nummers veilig zijn, aan de andere kant zetten bedrijven (door druk vanuit consumenten) producten in de markt zonder E-nummers waarbij ze de indruk wekken dat een product zonder E-nummer beter is.

Sommige deelnemers aan het symposium vinden dat de industrie meer over additieven moet communiceren. Anderen zien daar geen heil in omdat consumenten de industrie toch niet gelooft.

Zelfs binnen bedrijven

Zelfs binnen bedrijven zijn de meningen verdeeld. Productontwikkelaars vinden additieven veilig en technologisch noodzakelijk. Marketeers willen juist inspelen op de vraag van de consument naar natuurlijke ingrediënten.

Voedingskundigen vinden dat clean labels afleiden van wat uit gezondheidsoogpunt werkelijk belangrijk is, namelijk verlaging van zout-, suiker- en verzadigd vetgehaltes.

Het symposium van de NVVL – Network for Food Experts werd gehouden bij Inholland in Delft.

Lees ook: