Gezond, milieu- en diervriendelijk eten

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Tussen de twintig en dertig procent van de menselijke uitstoot van broeikasgassen is te danken aan de voedselindustrie. Wanneer iedereen het voedingspatroon aan zou houden zoals dit voorgeschreven wordt in de zogenaamde ‘Schijf van vijf’, zou een kwart van de totale CO2- en methaanuitstoot teruggedrongen kunnen worden. Dat concludeerden onderzoekers van het Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden (CML) vorig jaar. Dit jaar vullen ze hun onderzoek aan met nieuwe factor: het dierenwelzijn.

Gezond, milieuvriendelijk en tegelijkertijd diervriendelijk eten blijkt volgens het onderzoek^1, gepubliceerd in het Leids Universitair Weekblad Mare, gecompliceerd te zijn. Zo is kippenvlees relatief gezond en milieuvriendelijk te produceren wanneer dit op grote schaal gebeurd. Het op grote schaal produceren betekent echter een kleine bewegingsruimte voor de kip, waardoor het welzijn van de dieren onder druk komt te staan.

Ook het berekenen van dierenwelzijn is omstreden. Onderzoeker bij het CML, Laura Scherer, hanteert het ‘Disability Adjusted Life Yeras’ model, waarin het aantal gewonnen levensjaren en de kwaliteit van leven wordt meegenomen. Het model blijft echter controversieel vanwege het gebrekkige vermogen van dieren om hun mate van welzijn uit te drukken. Om hier toch een definitie aan te geven, neemt Scherer de hoeveelheid zenuwcellen uit de hersenschors van dieren mee in haar berekening. Zo heeft een mens ruim dertig keer meer zenuwcellen dan een koe, wat een koe 0,035 mensenpunten waard maakt.

Wat deze puntentelling afzwakt, is het aantal kilo’s vlees wat het dier levert. Zo is er voor een kilo kippenvlees ongeveer een hele kip nodig, terwijl een kilo rundvlees een driehonderdste van het hele dier beslaat. Dit plaatst de kip alsnog bovenaan de dierenwelzijn-index van Scherer. Voor schelpdieren geldt hetzelfde; vanwege het geringe gewicht, zijn er veel dieren nodig om een mens te voeden. Kortom: door middel van het nieuwe rekenmodel voor dierenwelzijn, bestaat er de mogelijkheid om de ‘Schijf van vijf’ en daarmee de aanbevolen nationale eetpatronen te herzien. Op deze manier is het wellicht mogelijk om zowel gezond, als mileu- en diervriendelijk te eten.

 

[1] https://www.mareonline.nl/wetenschap/varkens-met-kippen-vergelijken/

 

Lees ook
Wetenschappers: afleiding vermindert smaak van eten

Wetenschappers: afleiding vermindert smaak van eten

Afleiding tijdens het eten zorgt voor een slechtere verwerking van de smaak in de hersenen. Dit hebben onderzoekers van het Donders Instituut van de Radboud Universiteit aangetoond met een studie die is gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition. Eerder onderzoek toonde al aan dat mensen meer eten wanneer ze zijn afgeleid door bijvoorbeeld...

Mobiele slachterij krijgt subsidie van Provincie Overijssel

Mobiele slachterij krijgt subsidie van Provincie Overijssel

De provincie Overijssel geeft 100.000 euro subsidie voor een mobiele slachterij voor varkens. De Coöperatie Mobiel Slachten U.A. is bezig met de ontwikkeling van een mobiele slachterij die naar de boerderij toe komt in plaats van de varkens naar de slachterij.

Dierenbescherming uit kritiek op ‘Beter Welzijn’-logo Mora-snacks

Dierenbescherming uit kritiek op ‘Beter Welzijn’-logo Mora-snacks

Al een aantal jaar voert snackmerk Mora het logo ‘Beter Welzijn’ op hun verpakkingen. Vorige week stond het logo centraal in een aflevering van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde. De Dierenbescherming, bekend van het ‘Beter Leven’-keurmerk, uitte zich kritisch over Beter Welzijn. Het zou verwarrend zijn voor consumenten...