Gezond, milieu- en diervriendelijk eten

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Tussen de twintig en dertig procent van de menselijke uitstoot van broeikasgassen is te danken aan de voedselindustrie. Wanneer iedereen het voedingspatroon aan zou houden zoals dit voorgeschreven wordt in de zogenaamde ‘Schijf van vijf’, zou een kwart van de totale CO2- en methaanuitstoot teruggedrongen kunnen worden. Dat concludeerden onderzoekers van het Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden (CML) vorig jaar. Dit jaar vullen ze hun onderzoek aan met nieuwe factor: het dierenwelzijn.

Gezond, milieuvriendelijk en tegelijkertijd diervriendelijk eten blijkt volgens het onderzoek^1, gepubliceerd in het Leids Universitair Weekblad Mare, gecompliceerd te zijn. Zo is kippenvlees relatief gezond en milieuvriendelijk te produceren wanneer dit op grote schaal gebeurd. Het op grote schaal produceren betekent echter een kleine bewegingsruimte voor de kip, waardoor het welzijn van de dieren onder druk komt te staan.

Ook het berekenen van dierenwelzijn is omstreden. Onderzoeker bij het CML, Laura Scherer, hanteert het ‘Disability Adjusted Life Yeras’ model, waarin het aantal gewonnen levensjaren en de kwaliteit van leven wordt meegenomen. Het model blijft echter controversieel vanwege het gebrekkige vermogen van dieren om hun mate van welzijn uit te drukken. Om hier toch een definitie aan te geven, neemt Scherer de hoeveelheid zenuwcellen uit de hersenschors van dieren mee in haar berekening. Zo heeft een mens ruim dertig keer meer zenuwcellen dan een koe, wat een koe 0,035 mensenpunten waard maakt.

Wat deze puntentelling afzwakt, is het aantal kilo’s vlees wat het dier levert. Zo is er voor een kilo kippenvlees ongeveer een hele kip nodig, terwijl een kilo rundvlees een driehonderdste van het hele dier beslaat. Dit plaatst de kip alsnog bovenaan de dierenwelzijn-index van Scherer. Voor schelpdieren geldt hetzelfde; vanwege het geringe gewicht, zijn er veel dieren nodig om een mens te voeden. Kortom: door middel van het nieuwe rekenmodel voor dierenwelzijn, bestaat er de mogelijkheid om de ‘Schijf van vijf’ en daarmee de aanbevolen nationale eetpatronen te herzien. Op deze manier is het wellicht mogelijk om zowel gezond, als mileu- en diervriendelijk te eten.

 

[1] https://www.mareonline.nl/wetenschap/varkens-met-kippen-vergelijken/

 

Lees ook
LCA nadelig voor biologische teelt

LCA nadelig voor biologische teelt

De Life Cycle-analyse (LCA) is inmiddels een beproefde methode om de milieu-impact van producten meetbaar te maken. De methode is in eerste instantie ontwikkeld om de impact van industriële producten te meten, maar wordt ook toegepast op de productie en verwerking  van voedsel en verpakkingen. De manier waarop die analyses de ecologische voetafdruk...

ACM: supermarktkip heeft beter leven dan in 2014

ACM: supermarktkip heeft beter leven dan in 2014

De ACM reflecteert in een nieuw rapport op de beslissing in 2015 om het ‘Kip van morgen’-plan niet goed te keuren. Het welzijn van supermarktkippen verbeterde ten opzichte van 2014. De ACM concludeert dat ook concurrentie kan leiden tot verduurzaming.

NWO roept op tot onderzoek naar aquatische voedselproductie

NWO roept op tot onderzoek naar aquatische voedselproductie

Nederlandse organisatie voor wetenschappelijk onderzoek lanceert een ‘call for proposals’ rondom aquatische voedselproductie. Het instituut zoekt naar oplossingen voor duurzame voedselproductie en medegebruik op de Noordzee en in estuaria.