‘Gezond voedsel moet je niet gezond noemen’

Gezonde voeding

Mensen met weinig kennis over gezonde voeding maken gezondere keuzes als bij zo'n gezonde keuze een plaatje staat in plaats van een tekst die zegt dat die keuze gezond is. Mogelijk moet de promotie van gezonde voeding op de schop. Maak duidelijk dat het lekker is.

  • Door 
  • Twee Amerikaanse wetenschappers van Stony Brook University verdeelden 193 mannen en vrouwen, tussen de 18 en de 65 jaar, in twee groepen. De ene groep kreeg een plaatje van een fruitsalade te zien, de andere een beschrijving van die fruitsalade. De deelnemers moesten aangeven of de salade hen gezond leek en lekker. Al snel bleek, dat mensen die niet in de eerste plaats op gezondheidsaspecten letten vooral de smakelijke kant van de voedingsmiddelen belangrijk vonden. Gezondheidsbewuste mensen waren minder gevoelig voor die genotsaspecten. Volgens de onderzoekers hadden zij waarschijnlijk meer kennis over gezond eten omdat: “…hun voornaamste motivatie bij voedselkeuzes het gebruiken van gezond voedsel is.”

Het is waarschijnlijk beter om de smakelijke kant van gezond voedsel te benadrukken dan te hameren op de gezonde aspecten van dat voedsel, schrijven de onderzoekers die het experimentje deden. Het onderzoek verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Food Quality and Preference. De uitkomsten sluiten aan bij eerder onderzoek uit 2017, waarin groenten meer werden gewaardeerd wanneer zij met genotzuchtige termen werden beschreven. ‘Sweet ’n sizzlin, bijvoorbeeld. Gezond voedsel heeft, kortom, betere marketing nodig. Je moet duidelijk maken dat het lekker is in plaats van vertellen dat het zo gezond is.

Lees ook
HAK lanceert nieuwe campagne om lokale groente onder de aandacht te brengen

HAK lanceert nieuwe campagne om lokale groente onder de aandacht te brengen

Met een nieuwe campagne wil groentefabrikant HAK consumenten bewust maken van de herkomst van hun groenten en laten zien dat er op de Nederlandse akkers een grote variatie aan groente groeit.

Educatief Programma Floriade doet oproep naar vraagstukken rondom duurzaamheid

Educatief Programma Floriade doet oproep naar vraagstukken rondom duurzaamheid

Onderwijsinstituut Aeres is voor het Educatief Programma Floriade op zoek naar vraagstukken en projecten rondom duurzaamheid, waar leerlingen en studenten mee aan de slag kunnen gaan, met als doel om jonge mensen te interesseren in duurzaamheidsthema’s (waaronder voeding en gezondheid).

Voorstel Europese norm voor de bepaling van de koolstof- en stikstof isotoop ratio’s in voedingsproducten

Voorstel Europese norm voor de bepaling van de koolstof- en stikstof isotoop ratio’s in voedingsproducten

Binnen CEN is er een voorstel gedaan om een norm te ontwikkelen voor de bepaling van koolstof- en stikstof isotoop ratio’s in voedingsproducten. NEN kan namens Nederlandse belanghebbenden input geven op dit voorstel. Tot en met 4 april kunnen belanghebbende partijen hun inbreng aanleveren bij NEN.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren