Gids etiketteren ligt klaar voor insectenproducten

food-insect-pixabay

Het International Platform of Insects for Food and Feed (IPIFF) heeft een advies gepubliceerd voor het etiketteren van voeding op basis van insecten. De gids geeft aanbevelingen op het gebied van wettelijke eisen waaraan etiketten moeten voldoen, gezondheidsclaims, het aangeven van allergenen, de oorsprong en de verantwoordelijkheden van operators in de keten.

IPIFF, een organisatie die de belangen van de insectenproducerende industrie behartigt, loopt wat op de feiten vooruit met deze gids. Insecten mogen in de EU immers nog niet als voedingsmiddelen worden verkocht. Verschillende insectenproducten zijn op dit moment in bepaalde lidstaten wel goedgekeurd voor gebruik in voeding, maar de Europese Commissie buigt zich op dit moment over een aantal toepassingen die onder de categorie ‘novel foods’ vallen. Die moeten aan bepaalde eisen voldoen en moeten worden goedgekeurd door de Commissie.

Desondanks verwacht IPIFF dat die goedkeuring er binnenkort komt. Dat er op dat moment een duidelijke gids klaarligt voor de etikettering van de nieuwe voedingsmiddelen, is mooi meegenomen voor partijen die ermee aan de slag willen. Maar IPIFF wil met de gids vooral laten zien dat de jonge insectensector verantwoord te werk gaat en grijpt meteen de kans om nog eens te benadrukken hoe gezond en efficiënt de kruipende diertjes zijn als voedselbron. Insecten worden vaak genoemd als een bron van eiwitten, vezels, aminozuren en vitaminen.

Allergenen

Onder de belangrijkste adviezen in het document zijn misschien wel die over allergenen. Omdat het een voedselsoort is die nog weinig door mensen wordt gegeten, is er niet veel onderzoek gedaan naar allergenen in insecten. De gids adviseert om in ieder geval duidelijk aan te geven dat insecten soortgelijke allergenen kunnen bevatten als schaaldieren en de huisstofmijt.

Lees ook
Brits onderzoek laat effect waarschuwingslabels op snackproducten zien

Brits onderzoek laat effect waarschuwingslabels op snackproducten zien

Een Britse onderzoeksgroep onderzocht het effect van waarschuwingslabels op snackproducten. Zij vergeleken het nut van een combinatie van tekst, afbeelding en calorie-informatie op de verpakking. De onderzoekers namen inspiratie uit onderzoek naar de verpakkingen van tabaksproducten, waarvan bewezen is dat expliciete afbeeldingen ervoor zorgen dat mensen...

EU presenteert plannen voor duurzame voedselsector

EU presenteert plannen voor duurzame voedselsector

In 2030 moet het gebruik van pesticiden in Europa met de helft omlaag en moet er veel minder kunstmest worden gebruikt. Ook moet een kwart van alle landbouw biologisch zijn. Dat staat in de nieuwe Europese ‘From farm to fork’-strategie die Eurocommissaris Frans Timmermans afgelopen woensdag 20 mei presenteerde. De Europese Commissie wil...

EU-breed voedselkeuzelogo niet verplicht

EU-breed voedselkeuzelogo niet verplicht

In de farm-to-fork strategie van de Europese Commissie zit geen verplicht voedselkeuzelogo. Dat maakte voedselveiligheidscommissaris Stella Kyriakides afgelopen maandag bekend aan het Europese Parlement, zo schrijft Euractiv.