Het International Platform of Insects for Food and Feed (IPIFF) heeft een advies gepubliceerd voor het etiketteren van voeding op basis van insecten. De gids geeft aanbevelingen op het gebied van wettelijke eisen waaraan etiketten moeten voldoen, gezondheidsclaims, het aangeven van allergenen, de oorsprong en de verantwoordelijkheden van operators in de keten.

IPIFF, een organisatie die de belangen van de insectenproducerende industrie behartigt, loopt wat op de feiten vooruit met deze gids. Insecten mogen in de EU immers nog niet als voedingsmiddelen worden verkocht. Verschillende insectenproducten zijn op dit moment in bepaalde lidstaten wel goedgekeurd voor gebruik in voeding, maar de Europese Commissie buigt zich op dit moment over een aantal toepassingen die onder de categorie ‘novel foods’ vallen. Die moeten aan bepaalde eisen voldoen en moeten worden goedgekeurd door de Commissie.

Desondanks verwacht IPIFF dat die goedkeuring er binnenkort komt. Dat er op dat moment een duidelijke gids klaarligt voor de etikettering van de nieuwe voedingsmiddelen, is mooi meegenomen voor partijen die ermee aan de slag willen. Maar IPIFF wil met de gids vooral laten zien dat de jonge insectensector verantwoord te werk gaat en grijpt meteen de kans om nog eens te benadrukken hoe gezond en efficiënt de kruipende diertjes zijn als voedselbron. Insecten worden vaak genoemd als een bron van eiwitten, vezels, aminozuren en vitaminen.

Allergenen

Onder de belangrijkste adviezen in het document zijn misschien wel die over allergenen. Omdat het een voedselsoort is die nog weinig door mensen wordt gegeten, is er niet veel onderzoek gedaan naar allergenen in insecten. De gids adviseert om in ieder geval duidelijk aan te geven dat insecten soortgelijke allergenen kunnen bevatten als schaaldieren en de huisstofmijt.

Altijd op de hoogte blijven?