GierBier: bier gemaakt van mestwater

GierBier

Mest is een belangrijke afvalstof van de landbouw en veeteelt. Bjorn Barten bedacht een nieuwe bestemming voor de mest. Hij gebruikt het water uit de mest om een spieciaalbier te brouwen, met de toepasselijke naam GierBier.

Bij mestverwerkingsinstallatie wordt mest verwerkt tot organische mestkorrels en gebruikt om groene stroom op te wekken, waarmee de installaties draaiende worden gehouden. Mest bestaat voor 90 procent uit water. Dit water werd gezuiverd en liep via een vijver terug in de natuur. Barten geeft dit water nu een andere bestemming. Na verschillende experimenten lukte het hem om er een speciaalbier van te maken. Hiervoor wordt het mestwater eerst bewerkt tot drinkwater en vervolgens ingezet voor de productie van het bier.

Bjorn Barten: “Dit frisse blonde bier heeft de toepasselijke naam GierBier gekregen. GierBier wordt duurzaam gebrouwen met het schoonste water afkomstig uit mest, en waarmee bovendien wordt bijgedragen aan een circulaire economie. Voor de twijfelaars, de bijzondere oorsprong beïnvloedt de smaak van dit bier niet."

Barten werkt samen met Groothandel Multi Bier uit Helmond om het bier op de markt te brengen. 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Kunstmest voor kleine boeren

Kunstmest voor kleine boeren

Auteur: Henk van Appeven Met ultramoderne plasmatechnologie goedkope kunstmest maken voor kleine boeren. Het klinkt misschien als magie, het is nu werkelijkheid. Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) hebben een kleine plasma-reactor gebouwd die vloeibare kunstmest maakt met behulp van alleen zon, water en lucht. “De...

Bierverkoop in 2020 daalde met 14 procent

Bierverkoop in 2020 daalde met 14 procent

Het coronavirus en de daarbij horende maatregelen hebben een groot effect gehad op de bierverkoop in 2020. Deze daalde met 14 procent ten opzichte van 2019. In de horeca en evenementensector daalden de verkopen zelfs met 58 procent. Nederlandse Brouwers spreekt van een rampjaar.

Coronacrisis raakt brouwerijen

Coronacrisis raakt brouwerijen

Sinds de start van de coronacrisis zien Nederlandse brouwerijen de omzet dalen. Zo ook in november. De bierverkoop was met 25,8 procent een stuk lager dan in november vorig jaar. De thuisconsumptie nam met 7,5 procent toe, maar de horeca nam met 92 procent af. Vereniging Nederlandse Brouwers maakt zich grote zorgen.