GierBier: bier gemaakt van mestwater

GierBier

Mest is een belangrijke afvalstof van de landbouw en veeteelt. Bjorn Barten bedacht een nieuwe bestemming voor de mest. Hij gebruikt het water uit de mest om een spieciaalbier te brouwen, met de toepasselijke naam GierBier.

Bij mestverwerkingsinstallatie wordt mest verwerkt tot organische mestkorrels en gebruikt om groene stroom op te wekken, waarmee de installaties draaiende worden gehouden. Mest bestaat voor 90 procent uit water. Dit water werd gezuiverd en liep via een vijver terug in de natuur. Barten geeft dit water nu een andere bestemming. Na verschillende experimenten lukte het hem om er een speciaalbier van te maken. Hiervoor wordt het mestwater eerst bewerkt tot drinkwater en vervolgens ingezet voor de productie van het bier.

Bjorn Barten: “Dit frisse blonde bier heeft de toepasselijke naam GierBier gekregen. GierBier wordt duurzaam gebrouwen met het schoonste water afkomstig uit mest, en waarmee bovendien wordt bijgedragen aan een circulaire economie. Voor de twijfelaars, de bijzondere oorsprong beïnvloedt de smaak van dit bier niet."

Barten werkt samen met Groothandel Multi Bier uit Helmond om het bier op de markt te brengen. 

Lees ook
Biergist heeft wijngist als voorouder

Biergist heeft wijngist als voorouder

Door het genoom van 47 soorten gist te ontcijferen ontdekten biochemici van de universiteit van Rochester, New York, dat biergist nauw verwant is met wijngist. Dat bericht Nature. Vele biersoorten, zoals pils en de Engelse bitters, worden gebrouwen met brouwersgist, Saccharomyces cerevisiae. Ondergistende bieren, zoals Belgische abdijbieren...

Trappisten vertalen hun geloof in duurzaam water voor hun bier

Trappisten vertalen hun geloof in duurzaam water voor hun bier

De Nederlandse trappistenbrouwerij van Koningshoeven, één van de 13 abdijen ter wereld die trappistenbier mogen produceren, brouwt 10 miljoen liter bier per jaar.  Voor de monniken begon dat commerciële succes te knagen. "We bidden zeven keer per dag tot God en danken hem voor zijn creatie, maar we deden niets tegen...

De Haagsche Bierbitterbal

De Haagsche Bierbitterbal

De Haagsche Croquetterij, Brouwerij De Prael en de Internationale biersommelier Arvid Bergström hebben de handen ineen geslagen. Gezamelijk ontwikkelden zij de Haagsche Bierbitterbal. Vandaag, donderdag 13 december wordt deze bierbitterbal voor het eerst geserveerd in de brouwerij. In april 2018 opende Brouwerij de Prael de deuren in Den Haag....