Goed eten goedkoper maken werkt beter dan mensen leren wat gezond is

groente

Door prijzen op gezonde producten te verlagen en ongezonde producten duurder te maken, zullen jaarlijks ruim 23.000 minder mensen overlijden aan beroertes, diabetes en hartaandoeningen. Dat denken rekenaars van Tufts University.

Door Marjolein Streur - Foodlog

Ze beredeneerden wat het effect zou zijn als fruit, groenten, volle granen en noten en zaden goedkoper zouden worden en er tegelijkertijd belasting zou worden geheven op frisdranken en (bewerkt en onbewerkt) rood vlees. Een prijsverandering van 10 procent zou resulteren in 23.174 minder mensen die overlijden. De invloed zou het grootst zijn op hersenbloedingen en -infarcten, gevolgd door diabetes en coronaire hartziekten. Een prijsverlaging van 30 procent zou leiden tot 63.000 minder doden.

Ook effectief bij mensen met lage sociaal-economische status

Voor deze berekeningen gebruikten de rekenaars gegevens uit de Amerikaanse nationale dataset NHANES. Ze hielden rekening met de invloed van de prijsveranderingen op verschillende inkomensniveaus en gebruikten onder meer gegevens vanuit de steden waar een suikertaks is ingevoerd. “We zien dat een matige prijsverandering niet alleen positief is voor de gezondheid, maar ook de sociale verschillen tussen rijk en arm verkleint. Prijsverschillen voor fruit, groente en frisdranken hebben het grootste effect”, zegt onderzoeker José Peñalvo van de Friedman School of Nutrition Science and Policy. “Bewustwording en 'gezond'/'ongezond' labellen van voedsel hebben voor de lagere inkomensgroepen veel minder effect."

De resultaten van deze studie zijn in Nederland vooral interessant in het kader van de geplande btw-verhoging op groente en fruit.

Lees ook
Gezond, milieu- en diervriendelijk eten

Gezond, milieu- en diervriendelijk eten

Tussen de twintig en dertig procent van de menselijke uitstoot van broeikasgassen is te danken aan de voedselindustrie. Wanneer iedereen het voedingspatroon aan zou houden zoals dit voorgeschreven wordt in de zogenaamde ‘Schijf van vijf’, zou een kwart van de totale CO2- en methaanuitstoot teruggedrongen kunnen worden. Dat concludeerden onderzoekers...

Belastingdienst: “Bereid je als eenmanszaak voor op nieuw btw-identificatienummer”

Belastingdienst: “Bereid je als eenmanszaak voor op nieuw btw-identificatienummer”

Eenmanszaken krijgen een nieuw btw-identificatienummer. Hierover ontvingen zij in oktober een brief van de Belastingdienst. De dienst adviseert deze ondernemers om zich tijdig voor te bereiden op deze verandering.

Waarom gezond eten ook lekker moet klinken

Waarom gezond eten ook lekker moet klinken

Mensen willen best meer groente eten maar dan moeten zij wel verleid worden door een lekker klinkende naam. Alleen zeggen dat iets op basis van de voedingswaarden gezond is, blijkt niet voldoende om voor de gezonde optie te gaan.