Goed eten voor een goed microbioom

Hamburger

Het eten en drinken van veel fastfood, alcohol en suiker beïnvloedt de darmflora dusdanig dat er eerder ontstekingen in het lichaam ontstaan. Een groenterijk dieet heeft juist het tegenovergestelde effect, zo publiceren onderzoekers van het UMCG in het wetenschappelijk tijdschrift Gut.

De onderzoekers keken naar de wisselwerking tussen voedingsgewoontes, darmbacteriën en darmontstekingen bij mensen met een darmaandoening, zoals de ziekte van Crohn, of het prikkelbaar darmsyndroom en bij mensen met gezonde darmen. Hierbij vulden alle deelnemers een vragenlijst in en werd van hen de ontlasting geanalyseerd.

Het eten en drinken van veel bewerkte voedingsmiddelen en dierlijke producten leidt tot veel ontstekingsstimulerende activiteiten van bacteriën; het nuttigen van veel noten, fruit, groenten en granen leidt juist tot veel ontstekingsremmende activiteiten van bacteriën. Overigens zijn niet alle dierlijke producten minder gezond: vette vis en zuivelproducten als karnemelk en yoghurt hadden juist een ontstekingsremmend effect.

Deze bevindingen tonen volgens de betrokken onderzoekers aan dat aanpassingen in het dieet bij kunnen dragen aan het verminderen van ontstekingsactiviteit in het lichaam. Daarbij is echter (nog) niet duidelijk hoelang het duurt voordat darmbacteriën reageren op veranderingen in het voedingspatroon.

Er is en wordt al wel veel onderzoek gedaan naar de ontstekingsremmende effecten van specifieke nutriënten; minder is er nog bekend over de invloed van voedingsmiddelen en voedingspatronen als geheel op de samenstelling van het microbioom in de darmen.

Lees ook
RIDLV: “Voedselsysteem moet drievoudig gezond worden”

RIDLV: “Voedselsysteem moet drievoudig gezond worden”

De Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voeding (RIDLV) heeft een rapport uitgebracht waarin de leden een meervoudige aanpak aanbevelen voor de verschillende crises waaraan ons voedselsysteem bijdraagt: de klimaatcrisis, biodiversiteit, chronische welvaartsziekten en de vertrouwenscrisis bij de boeren. Gezondheid staat daarbij voorop.

EU lanceert gedragscode gezonde en duurzame voeding

EU lanceert gedragscode gezonde en duurzame voeding

De Europese Commissie (EC) en 65 belanghebbenden uit de sector ondertekenden begin juli de EU-gedragscode voor verantwoordelijke levensmiddelenbedrijven en marketingpraktijken. Het is de volgende stap in de “Van boer tot bord”-strategie.

Microbioom, leefomgeving en gezondheidskansen onder de loep

Microbioom, leefomgeving en gezondheidskansen onder de loep

De samenstelling van het microbioom van de darm wordt mede bepaald door ongezonde omgevingsfactoren. Dat zorgt ervoor dat verschillen in sociaal-economische achtergrond en leefmilieu kunnen leiden tot een ander ziekteverloop en ongelijke gezondheidskansen.