Goede voedselveiligheid en dierenwelzijn in Nederlandse slachthuizen

animal-3324798_1280

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft deze week de naleefmonitor gepubliceerd voor de eerste helft van 2018. Hierin staat beschreven dat de 23 grote Nederlandse roodvleesslachthuizen zich goed houden aan de regels voor voedselveiligheid en dierenwelzijn.

De roodvleesslachthuizen slachten en verwerken dieren en vlees van varkens, runderen, kalveren, schapen, geiten en paarden. Samen zijn deze slachthuizen verantwoordelijk voor 90% van de slacht in Nederland. Uit het overzicht over de eerste 6 maanden van 2018 blijkt dat deze bedrijven de regels voor voedselveiligheid en dierenwelzijn goed naleven. Van ieder slachthuis zijn alle nalevingspercentages voor de verschillende regels openbaar gemaakt.

Toezicht

In de slachthuizen wordt continu toezicht gehouden door dierenartsen van de NVWA. Zij voeren steekproeven uit om te zien of het bedrijf zich aan de regels houdt en treden meteen op bij overtredingen. De resultaten van deze streekproeven worden gepubliceerd in de naleefmonitor. Daaruit blijkt dat de naleving van de hygiëneregels de betreffende periode is gestegen tot 94%, terwijl de regels voor dierenwelzijn in 97% van de gevallen worden nageleefd.

Verbeterde hygiëne

Slachthuizen zijn in de eerste helft van 2018 meer aandacht gaan besteden aan het voorkomen van verontreiniging. De mate van zichtbare verontreiniging op het eindproduct is de belangrijkste indicator voor hygiënisch slachten. Er is een duidelijke verbetering te zien zowel tijdens als na het slachtproces ten opzichte van een jaar eerder. De naleving van regels omtrent verontreiniging tijdens het slachtproces scoorde toen nog 81%, terwijl er nu 88% gescoord wordt. Een vergelijkbare stijging is te zien in de naleving van de regels over de verontreiniging van het eindproduct: deze was 89% in de eerste helft van 2017 en is nu toegenomen tot 94%.

Een klein punt van aandacht is de reiniging en ontsmetting van veewagens. NVWA ziet in de naleefmonitor dat de naleving hiervan bij een aantal bedrijven is gedaald. Gemiddeld genomen is de naleving van die regels nu 83%, terwijl dit percentage zes maanden eerder nog 98% was. De veewagens dienen grondig gereinigd en ontsmet worden voordat zij het slachthuis verlaten om weer nieuwe dieren op te halen. Wanneer deze niet goed worden schoongemaakt kunnen er namelijk eenvoudig dierziektes worden verspreid.

Lees ook
COV: 'Misstanden bij slachten zijn incidenteel'

COV: 'Misstanden bij slachten zijn incidenteel'

RTL Nieuws publiceerde 16 januari over de misstanden in de Nederlandse slachthuizen. Dit gebeurde op basis van de NVWA boeterapportages van overtredingen door Nederlandse slachterijen, die werden opgevraagd door Varkens in Nood. Volgens de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) zijn deze misstanden incidenteel.

Mensen besmetten de Bretonse oester via het riool

Mensen besmetten de Bretonse oester via het riool

Bretonse oesterkwekers hebben er de buik van vol. Voor de vijfde keer (!) sinds midden december is de oogst en verkoop van oesters uit de Bretonse wateren verboden. In de schelpdieren is het norovirus aangetroffen. Het hoogstbesmettelijke virus maakt mensen misselijk en veroorzaakt diarree.

‘Rood vlees van belang omdat groenten te weinig voedingsstoffen bevatten’

‘Rood vlees van belang omdat groenten te weinig voedingsstoffen bevatten’

Een daling van de nutritionele waarde van plantaardig voedsel en vis, is een goede reden om rood vlees (rund, varken, schaap, geit, paard) te blijven eten voor je gezondheid. Dat beweert professor Alice Stanton (cardiovasculaire farmacologie) van het Ierse Royal College of Surgeons.