Goede voedselveiligheid en dierenwelzijn in Nederlandse slachthuizen

animal-3324798_1280

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft deze week de naleefmonitor gepubliceerd voor de eerste helft van 2018. Hierin staat beschreven dat de 23 grote Nederlandse roodvleesslachthuizen zich goed houden aan de regels voor voedselveiligheid en dierenwelzijn.

De roodvleesslachthuizen slachten en verwerken dieren en vlees van varkens, runderen, kalveren, schapen, geiten en paarden. Samen zijn deze slachthuizen verantwoordelijk voor 90% van de slacht in Nederland. Uit het overzicht over de eerste 6 maanden van 2018 blijkt dat deze bedrijven de regels voor voedselveiligheid en dierenwelzijn goed naleven. Van ieder slachthuis zijn alle nalevingspercentages voor de verschillende regels openbaar gemaakt.

Toezicht

In de slachthuizen wordt continu toezicht gehouden door dierenartsen van de NVWA. Zij voeren steekproeven uit om te zien of het bedrijf zich aan de regels houdt en treden meteen op bij overtredingen. De resultaten van deze streekproeven worden gepubliceerd in de naleefmonitor. Daaruit blijkt dat de naleving van de hygiëneregels de betreffende periode is gestegen tot 94%, terwijl de regels voor dierenwelzijn in 97% van de gevallen worden nageleefd.

Verbeterde hygiëne

Slachthuizen zijn in de eerste helft van 2018 meer aandacht gaan besteden aan het voorkomen van verontreiniging. De mate van zichtbare verontreiniging op het eindproduct is de belangrijkste indicator voor hygiënisch slachten. Er is een duidelijke verbetering te zien zowel tijdens als na het slachtproces ten opzichte van een jaar eerder. De naleving van regels omtrent verontreiniging tijdens het slachtproces scoorde toen nog 81%, terwijl er nu 88% gescoord wordt. Een vergelijkbare stijging is te zien in de naleving van de regels over de verontreiniging van het eindproduct: deze was 89% in de eerste helft van 2017 en is nu toegenomen tot 94%.

Een klein punt van aandacht is de reiniging en ontsmetting van veewagens. NVWA ziet in de naleefmonitor dat de naleving hiervan bij een aantal bedrijven is gedaald. Gemiddeld genomen is de naleving van die regels nu 83%, terwijl dit percentage zes maanden eerder nog 98% was. De veewagens dienen grondig gereinigd en ontsmet worden voordat zij het slachthuis verlaten om weer nieuwe dieren op te halen. Wanneer deze niet goed worden schoongemaakt kunnen er namelijk eenvoudig dierziektes worden verspreid.

Lees ook
Kennisdag Houwers Groep: ‘Leg verbinding met medewerkers’

Kennisdag Houwers Groep: ‘Leg verbinding met medewerkers’

Het jubilerende inspectiebureau Houwers Groep kijkt terug op een succesvolle kennisdag. Het toonaangevende bedrijf, dat dit jaar het 30-jarig bestaan viert, organiseerde op maandag 25 november in de Food Innovation Academy in Vlaardingen een kennisdag met als thema Boeien en Binden.

Nadruk op dierenwelzijn is geen effectieve marketing

Nadruk op dierenwelzijn is geen effectieve marketing

Marketingstrategieën die de nadruk leggen op dierenwelzijn, zijn bij grote groepen consumenten niet effectief. Dat concludeert onderzoeker Lenka van Riemsdijk in haar promotieonderzoek bij Wageningen University & Research. Er zou meer voordeel te behalen bij een boodschap waarbij dierenwelzijn en het eigenbelang van de consument niet tegenover...

Heldere conclusies over verneveling van desinfectiemiddelen

Heldere conclusies over verneveling van desinfectiemiddelen

Chloordioxide en perazijnzuur zijn bekende middelen om procesapparatuur in de voedingsmiddelenindustrie te desinfecteren. Gemengd met water leidt het gebruik van chloordioxide tot residu. Kan verneveling met perazijnzuur een alternatief bieden? Wageningen Food & Biobased Research zocht het uit. Er gelden strenge Maximale ResiduLimieten (MRL) voor...