Green Protein Alliance benoemt bestuur

green protein alliance

De Green Protein Alliance heeft sinds 21 maart officieel de status van een vereniging. Inmiddels hebben twintig bedrijven en vier kennispartners zich hierbij aangesloten. De vereniging richt zich op het stimuleren van de humane consumptie van plantaardige eiwitten in Nederland. Tijdens de eerste algemene ledenvergadering zijn de statuten vastgelegd en kozen de leden een bestuur.

Bestuursleden

De volgende vier bestuursleden zijn benoemd:

  • Bart Merkus (voorzitter, SoFine Foods)
  • René van den Cruijsem (penningmeester, Alpro)
  • Nicole Freid (secretaris, HAK)
  • Mark Kulsdom (bestuurslid, The Dutch Weed Burger)

Voorzitter Merkus vindt het een eer om de eerste voorzitter van de Green Protein Alliance te zijn. "Tijdens de oprichtings-ALV werd weer bevestigd dat dit een coalition of the willing is. Een brede alliantie waarin bedrijven - groot en klein - en organisaties samen werken om er voor te zorgen dat de consumptie van goede plantaardige eiwitten significant toeneemt. Een belangrijke verandering voor mens, dier en aarde."

Green Protein Alliance

De Green Protein Alliance is een snel groeiende vereniging met de ambitie om voor 2025 de Nederlandse consumptieverhouding van plantaardig en dierlijk eiwit te verschuiven van 35:65 (2016) tot 50:50. Deelnemers aan de alliantie zijn naast producenten als HAK, Zeewaar, Tivall, Bonduelle en Alpro onder andere AH, Jumbo, het Ministerie van Economische Zaken en de stichting Natuur & Milieu.

Green Protein Growth Plan

Tijdens het 1e Nationale Green Protein Event in februari presenteerde de vereniging haar Green Protein Growth Plan. Hierin staan de acties benoemd die volgens betrokken partijen nodig zijn om de gestelde ambitie te realiseren. Partijen die zich herkennen in het doel en een bijdrage kunnen leveren aan de uitvoering van beschreven acties worden aangemoedigd lid of partner te worden van de vereniging.

Lees ook:

 
Lees ook
WUR en Those Vegan Cowboys onderzoeken mogelijkheden voor plantaardige kaas

WUR en Those Vegan Cowboys onderzoeken mogelijkheden voor plantaardige kaas

Kaas is lastig na te maken. Plantaardige alternatieven hebben meestal niet dezelfde smaak en structuur als kaas van koemelk. Daarom doet Etske Bijl, onderzoeker Food Quality and Design aan Wageningen University & Research. met haar team onderzoek naar de mogelijkheden om duurzame en voedzame kaas te maken met behulp van micro-organismen.

Nieuwe methode voor het extraheren van eiwitten uit plantaardige grondstoffen

Nieuwe methode voor het extraheren van eiwitten uit plantaardige grondstoffen

Het Israëlische bedrijf Gavan Technologies heeft een nieuwe methode ontwikkeld om eiwitten uit plantaardige grondstoffen te extraheren. De eiwitten behouden daarbij hun oorspronkelijke vorm en alle voedings- en functionele eigenschappen.

Gelderland zet in op teelt van eiwitrijke gewassen

Gelderland zet in op teelt van eiwitrijke gewassen

De provincie Gelderland doet mee in de Green Deal Eiwitrijke Gewassen. In deze deal spreken het Rijk en ruim vijftig andere partijen met elkaar af de teelt, verwerking en consumptie van Nederlandse eiwitgewassen te bevorderen. De Green Deal komt voort uit de Nationale Eiwitstrategie. Die zet in op de teelt van eiwitrijke gewassen voor menselijke consumptie,...