Green Protein Alliance kritisch over voedselbeleidsplannen overheid

9 mei 2018

De Green Protein Alliance (GPA) stuurde 8 mei een open brief aan het Kabinet en de Tweede Kamer. Daarin slaat de alliantie alarm over de voedselbeleidsplannen van de regering. Volgens de GPA is er geen serieuze aandacht voor "het meest urgente voedselthema van deze tijd: een overconsumptie van vlees en zuivel. Daarmee onderkent het Kabinet onvoldoende de noodzaak van een houdbaar voedselsysteem."

Voedselverspilling

De GPA noemt het 'een dreigende stap terug’ in het voedselbeleid. De plannen van de plannen van Carola Schouten (minister van LNV) en Paul Blokhuis (staatssecretaris van VWS) richten zich vooral op het behoud van het huidige landbouwsysteem en het tegengaan van voedselverspilling in de keten. Woordvoerder Jeroen Willemsen: “Dat laatste klinkt natuurlijk heel sympathiek, maar gaat voorbij aan het feit dat de grootste voedselverspilling voortkomt uit het gebruik van plantaardig eiwitrijk voedsel, geschikt voor humane consumptie, als veevoer. Momenteel gaat 1/3 van al het eetbare graan en 90% van alle voedzame soja naar de diervoedingsindustrie.”

De bewindslieden lijken volgens de GPA voorbij te gaan aan de noodzaak om alle Nederlanders te stimuleren om meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten te eten. Willemsen: “Het kabinet lijkt onvoldoende doordrongen van de urgentie en impact van de eiwittransitie. Er is namelijk geen ‘planeet B’. En die is noodzakelijk als iedereen op de wereld zoveel dierlijke eiwitten eet als wij in Nederland.”

Eiwittransitie

In de open brief wijst de GPA op twee recent verschenen adviezen, namelijk de Transitieagenda Biomassa & Voedsel en het rapport ‘Samen naar een houdbaar Voedselsysteem’ van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur. Beide duiden de eiwittransitie aan als het belangrijkste gewenste aandachtsveld voor de overheid. Willemsen: “Dat deze adviezen niet centraal staan in de vijf actierichtingen van genoemde kamerbrief is voor ons onbegrijpelijk. Eens te meer nu talloze experts eensgezind oproepen tot overheidsactie en retailers, fabrikanten, NGO’s, wetenschap en onderwijs voor het eerst in de nationale historie hun krachten bundelen om de uitdaging aan te gaan.”

De GPA gelooft dat noodzakelijke veranderingen in consumentengedrag niet vanzelf gaan, maar wel mogelijk zijn. Het terugdringen van roken, het scheiden van afval en het toenemend gebruik van duurzame energie zijn hier voorbeelden van. “Dat vraagt dan wel om een grootschalige inzet van het kabinet en politiek Den Haag, in samenwerking met het bedrijfsleven en andere stakeholders”, aldus Willemsen. De GPA pleit dan ook voor ‘een brede maatschappelijke beweging’.

De Green Protein Alliance is een alliantie van supermarkten, fabrikanten, wetenschappers, NGO’s en overheidsinstellingen. Deze beweging zet zich in voor consumptie van meer plantaardige eiwitten.

Altijd op de hoogte blijven?