Greenport West-Holland lanceert beslisboom duurzame verpakkingen AGF-sector

Paprika's Kai Pilger Unsplash

In samenwerking met KIDV en Partners for Innovation heeft Greenport West-Holland twee beslisbomen opgesteld die ondernemers in de AGF-sector en de sierteelt helpen hun verpakkingen te verduurzamen.

De beslisbomen voeren ondernemers op een overzichtelijke wijze langs de kennis die nodig is om tot een goed besluit voor verpakkingen te komen, zegt programma-manager Else Boutkan. Ze helpen onder meer om doelen te stellen en de juiste strategie te kiezen.

Boutkan: “Wat een duurzame verpakking is, hangt van veel aspecten af. Bijvoorbeeld van de functies die een verpakking vervult en de logistieke keten van een product. Via de beslisboom kom je bij de belangrijkste afwegingen die je als ondernemer moet maken.”

De beslisbomen zijn opgedeeld in vier fasen (ambitie, analyse, strategie en communicatie) en zeven stappen. Onderweg krijgen bedrijven informatie over onderwerpen zoals de verschillende functies van verpakkingen, recycling en hergebruik, de logistieke keten en wet- en regelgeving. 

De beslisbomen zijn gratis te downloaden via duurzaamverpakkentuinbouw.nl. Hier vind je ook meer informatie over de beslisbomen en de partners die meewerkten. 

Bron: KIDV 

Lees ook
Biobased verpakken

Biobased verpakken

Karin Molenveld van Wageningen Food & Biobased Research is stellig: de recyclage van kunststoffen is slechts een tussen-stap naar biobased kunststoffen. “We moeten weg van de olie, en aan biogrondstoffen, zoals zetmeel, is geen gebrek.”

De uitdaging van navulbare verpakkingen

De uitdaging van navulbare verpakkingen

Met de opmars van verpakkingsvrije supermarkten wegen consumenten vaker zelf producten af. Welke stappen moeten fabrikanten zetten om consumenten te verzekeren dat ze de juiste prijs betalen voor de goederen die ze op de weegschaal leggen?

Duurzame drinkrietjes bevatten vaak PFAS

Duurzame drinkrietjes bevatten vaak PFAS

Twee studenten biologie van de Universiteit Antwerpen onderzochten de mate van PFAS in drinkrietjes. Voor deze rietjes wordt vaak reclame gemaakt omwille van de 100% biologische afbreekbaarheid. De studenten onderzochten of deze rietjes wel echt duurzaam en biologisch afbreekbaar zijn.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren