‘Grens aan testen op voedselveiligheid’

WAGENINGEN - Er zitten grenzen aan het testen op voedselveiligheid. Meer testen of betere testmethodes zullen de voeding niet wezenlijk veiliger meer maken. Wél zijn nog verbeteringen mogelijk door de veiligheidscultuur in de voedingsmiddelenindustrie te verbeteren.

Dat zei prof. dr. Han Joosten in zijn inaugurele rede bij de aanvaarding van het ambt van buitengewoon hoogleraar Levensmiddelenmicrobiologie (European Chair in Food Safety Microbiology) aan Wageningen University.

De ontwikkeling en het gebruik van betrouwbare testmethoden heeft onmiskenbaar bijgedragen aan de vooruitgang die is geboekt in de microbiologische veiligheid van producten, maar nu is een verzadigingspunt bereikt, vindt hij.

Kanttekeningen

Hij plaatst kanttekeningen bij de nadruk die vaak gelegd wordt op testen, als middel om een hogere voedselveiligheid te bereiken. “De vraag kan worden gesteld of er ooit uitbraken zijn geweest die voorkomen hadden kunnen worden met betere testmethoden. Het antwoord daarop is ‘waarschijnlijk nee’”, meent Joosten.

Een analyse van een monster vertelt alleen iets over dat monster. Bij homogene producten, zoals vloeistoffen, is de uitkomst redelijk goed door te trekken naar de hele productiemassa. Maar voor niet gemengde producten is het praktisch onmogelijk om een hele partij te testen, mede omdat bij het testen het product vaak verloren gaat.

Menselijke factoren

Incidenten rond voedselveiligheid geven vaak de indruk dat het voeding tegenwoordig niet veilig zou zijn, zegt hij. Bij bacteriologische verontreinigingen van voedsel blijkt echter na analyse dat menselijke factoren meestal de uitbraak veroorzaakten.

Volgens Joosten is er wel voldoende wetenschappelijke kennis over manieren waarop het gevaar ingedamd kan worden, maar wordt dat niet altijd ingezet.

“Vaak is een gebrek aan training daarvan de oorzaak. En in sommige gevallen prevaleren commerciële doelen bewust boven de verplichting om gevaren in te schatten en te beheersen. Hierdoor lopen consumenten onnodig risico’s.”

Lees ook:

Lees ook
NVWA: Geen ernstige overtredingen tijdens offerfeest

NVWA: Geen ernstige overtredingen tijdens offerfeest

Tijdens het Offerfeest constateerden de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie geen illegale slachterijen of ernstige overtredingen op het gebied van dierenwelzijn en voedselveiligheid. Het bleef bij paar geringe overtredingen zoals ontbrekende I&R registraties.

Microplastics aangetroffen in vlees en zuivel

Microplastics aangetroffen in vlees en zuivel

Wetenschappers hebben microplastics aangetroffen in vlees, bloed en melk van Nederlandse koeien en varkens. Bijna 80 procent van de geteste vlees- en zuivelproducten bevatte microplastics. Dat blijkt uit een steekproef van de Vrije Universiteit Amsterdam in opdracht van de Plastic Soup Foundation.

Nieuwe iconen voor verduidelijking houdbaarheidsdatum

Nieuwe iconen voor verduidelijking houdbaarheidsdatum

De gewenste actie bij de Tenminste Houdbaar Tot-datum (THT) is een heel andere dan bij Te Gebruiken Tot (TGT). Toch haalt een merendeel van de consumenten ze door elkaar. Daardoor gooien ze vaak producten weg die nog eetbaar zijn. Om het verschil tussen de twee houdbaarheidsdatums te verduidelijken, introduceert Samen Tegen Voedselverspilling twee iconen...

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren