‘Grens aan testen op voedselveiligheid’

WAGENINGEN - Er zitten grenzen aan het testen op voedselveiligheid. Meer testen of betere testmethodes zullen de voeding niet wezenlijk veiliger meer maken. Wél zijn nog verbeteringen mogelijk door de veiligheidscultuur in de voedingsmiddelenindustrie te verbeteren.

Dat zei prof. dr. Han Joosten in zijn inaugurele rede bij de aanvaarding van het ambt van buitengewoon hoogleraar Levensmiddelenmicrobiologie (European Chair in Food Safety Microbiology) aan Wageningen University.

De ontwikkeling en het gebruik van betrouwbare testmethoden heeft onmiskenbaar bijgedragen aan de vooruitgang die is geboekt in de microbiologische veiligheid van producten, maar nu is een verzadigingspunt bereikt, vindt hij.

Kanttekeningen

Hij plaatst kanttekeningen bij de nadruk die vaak gelegd wordt op testen, als middel om een hogere voedselveiligheid te bereiken. “De vraag kan worden gesteld of er ooit uitbraken zijn geweest die voorkomen hadden kunnen worden met betere testmethoden. Het antwoord daarop is ‘waarschijnlijk nee’”, meent Joosten.

Een analyse van een monster vertelt alleen iets over dat monster. Bij homogene producten, zoals vloeistoffen, is de uitkomst redelijk goed door te trekken naar de hele productiemassa. Maar voor niet gemengde producten is het praktisch onmogelijk om een hele partij te testen, mede omdat bij het testen het product vaak verloren gaat.

Menselijke factoren

Incidenten rond voedselveiligheid geven vaak de indruk dat het voeding tegenwoordig niet veilig zou zijn, zegt hij. Bij bacteriologische verontreinigingen van voedsel blijkt echter na analyse dat menselijke factoren meestal de uitbraak veroorzaakten.

Volgens Joosten is er wel voldoende wetenschappelijke kennis over manieren waarop het gevaar ingedamd kan worden, maar wordt dat niet altijd ingezet.

“Vaak is een gebrek aan training daarvan de oorzaak. En in sommige gevallen prevaleren commerciële doelen bewust boven de verplichting om gevaren in te schatten en te beheersen. Hierdoor lopen consumenten onnodig risico’s.”

Lees ook:

Lees ook
Houwers Groep en CleanIT Solutions samen verder

Houwers Groep en CleanIT Solutions samen verder

Houwers Groep en CleanIT Solutions BV gaan samenwerken. Met ingang van juni 2022 richten de twee bedrijven de CleanIT Group op om elkaar op het gebied van hygiëne, voedselveiligheid en digitale mogelijkheden te versterken. Beide dochterbedrijven blijven bestaan onder de eigen naam.

De meest efficiënte route naar voedselveiligheid

De meest efficiënte route naar voedselveiligheid

Het op de markt brengen van nieuwe producten kost tijd en geld. En volgens veel producenten van voedingsmiddelen wordt er veel tijd besteedt aan validatietesten.

Hygiënisch ontwerp en reinigbaarheid machines voor voedselveiligheid

Hygiënisch ontwerp en reinigbaarheid machines voor voedselveiligheid

ABB – Whitepaper voedselveiligheid Het correct reinigen en ontsmetten van machines is een belangrijk basis voor de hygiëne in voedselverwerkende omgevingen. Het vormt echter tegelijkertijd ook een stevige uitdaging voor voedsel- en drankverwerkers. Het is vaak niet eenvoudig om goed achter, tussen en onder apparatuur en componenten te komen....

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren