‘Grens aan testen op voedselveiligheid’

WAGENINGEN - Er zitten grenzen aan het testen op voedselveiligheid. Meer testen of betere testmethodes zullen de voeding niet wezenlijk veiliger meer maken. Wél zijn nog verbeteringen mogelijk door de veiligheidscultuur in de voedingsmiddelenindustrie te verbeteren.

Dat zei prof. dr. Han Joosten in zijn inaugurele rede bij de aanvaarding van het ambt van buitengewoon hoogleraar Levensmiddelenmicrobiologie (European Chair in Food Safety Microbiology) aan Wageningen University.

De ontwikkeling en het gebruik van betrouwbare testmethoden heeft onmiskenbaar bijgedragen aan de vooruitgang die is geboekt in de microbiologische veiligheid van producten, maar nu is een verzadigingspunt bereikt, vindt hij.

Kanttekeningen

Hij plaatst kanttekeningen bij de nadruk die vaak gelegd wordt op testen, als middel om een hogere voedselveiligheid te bereiken. “De vraag kan worden gesteld of er ooit uitbraken zijn geweest die voorkomen hadden kunnen worden met betere testmethoden. Het antwoord daarop is ‘waarschijnlijk nee’”, meent Joosten.

Een analyse van een monster vertelt alleen iets over dat monster. Bij homogene producten, zoals vloeistoffen, is de uitkomst redelijk goed door te trekken naar de hele productiemassa. Maar voor niet gemengde producten is het praktisch onmogelijk om een hele partij te testen, mede omdat bij het testen het product vaak verloren gaat.

Menselijke factoren

Incidenten rond voedselveiligheid geven vaak de indruk dat het voeding tegenwoordig niet veilig zou zijn, zegt hij. Bij bacteriologische verontreinigingen van voedsel blijkt echter na analyse dat menselijke factoren meestal de uitbraak veroorzaakten.

Volgens Joosten is er wel voldoende wetenschappelijke kennis over manieren waarop het gevaar ingedamd kan worden, maar wordt dat niet altijd ingezet.

“Vaak is een gebrek aan training daarvan de oorzaak. En in sommige gevallen prevaleren commerciële doelen bewust boven de verplichting om gevaren in te schatten en te beheersen. Hierdoor lopen consumenten onnodig risico’s.”

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
NVWA legt miljoenenboete op aan verkoper van granen, zaden en peulvruchten

NVWA legt miljoenenboete op aan verkoper van granen, zaden en peulvruchten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een importeur van grondstoffen voor levensmiddelen een boete opgelegd van bijna 3,5 miljoen euro. Het bedrijf heeft partijen granen, zaden en peulvruchten verhandeld die niet aan de voedselveiligheidseisen voldoen. De NVWA maakt niet bekend om welk bedrijf het gaat.

RIVM: Eet zo min mogelijk vis uit de Westerschelde

RIVM: Eet zo min mogelijk vis uit de Westerschelde

Het RIVM adviseert consumenten om zo min mogelijk vis uit de Westerschelde te eten, omdat deze te veel PFAS bevatten. Met dit advies richt het RIVM zich vooral op hobbyvissers, aangezien er nauwelijks commerciële visserij op de Westerschelde plaatsvindt.

PerkinElmer lanceert FT-IR platform voor nauwkeurige veiligheidstesten voor vloeibare voedingsmiddelen

PerkinElmer lanceert FT-IR platform voor nauwkeurige veiligheidstesten voor vloeibare voedingsmiddelen

Het bedrijf PerkinElmer lanceert een nieuw FT-IR testplatform voor vloeibare voedingsmiddelen. Dit testplatform komt inclusief software, gestroomlijnde workflows en twee nieuwe instrumenten: de LactoScope 300TM voor het analyseren van zuivel en de LQA 300TM voor wijn.