Greyston Bakery komt naar Amsterdam

Brownies Greyston Bakery

De sociale onderneming Greyston Bakery maakte vorige week in New York bekend dat ze een vestiging gaan openen in Amsterdam. Vanuit onze hoofdstad wil de Bakery verder uitbreiden naar Europa. Maatschappelijk investeerder Start Foundation steunt de komst naar Nederland en heeft 500.000 dollar toegezegd om de eerste voorbereidingen te starten.

De Greyston Bakery is ’s werelds meest bekende sociale onderneming. De zenboeddhistische monnik Bernie Glassman begon in 1982 de bakkerij in de staat New York. Sindsdien is de bakkerij een  een rolmodel voor bedrijven die meer willen betekenen in de samenleving. Greyston kent een opendeurinhuurbeleid (Open Hiring) en heeft daarmee de meest radicale vorm van anoniem solliciteren ter wereld. Haar producten worden al sinds 1995 geleverd aan onder andere Ben&Jerry’s.

Open Hiring

Het Greyston-model werkt zo: Iedereen die een baan wil, kan zijn naam invullen op een lijst. Zodra er plek is, krijgt de volgende persoon op de wachtlijst een plek aangeboden. Er worden geen vragen gesteld over verleden of gaten in het cv, en er worden geen referenties gevraagd of screenings gedaan. Iedereen die wil krijgt de kans om te werken, ongeacht de opleiding, werkgeschiedenis of sociale barrières uit het verleden zoals een crimineel verleden, dakloosheid of drugsgebruik.

Winst uit de bakkerij steunt de non-profit-Greyston Foundation, die kinderopvang, huisvesting, gezondheidszorg, training, computertrainingscentrum en meer biedt aan haar werknemers: mensen met lage inkomens uit de gemeenschap van Yonkers NY. CEO Mike Brady: “We don’t hire people to bake brownies, we bake brownies to hire people.”

Amsterdam

Aan de komst van de Amerikanen is ruim 1,5 jaar voorbereiding voorafgegaan. Greyston en Start Foundation werden terzijde gestaan door Amsterdam Inbusiness, dat beide partners wist te overtuigen om de bakkerij in Amsterdam te vestigen. “Amsterdam is zeer verheugd over de komst van Greyston naar de stad. De competitie was heftig. Zo waren ook Londen en Manchester in de race, maar was het onze stad die Greyston het meest overtuigde. Het Open Hiring-model biedt Amsterdammers kansen om volwaardig mee te kunnen doen op de arbeidsmarkt, ongeacht hun verleden”, aldus Dieter Oude Kotte, Senior Advisor Foreign Investments bij Amsterdam Inbusiness.

Social mission

Tijdens een speciaal evenement in New York in het Rockefeller Playhouse vorige week donderdag benadrukte Unilever-topman Paul Pollman hoe belangrijk Greyston is voor de beweging van het zogeheten conscious capitalism. Ben Cohen, een van de oprichters van Ben&Jerry’s, noemde de samenwerking met Start Foundation zeer vanzelfsprekend: “Two frontrunners on a social mission.” Greyston en Start Foundation kondigden aan eerst enkele pilots op te gaan zetten om het model aan te passen aan Europese i.c. Nederlandse omstandigheden. Dan is het model ook gereed als de bakkerij haar deuren gaat openen. Dit zal naar verwachting ergens eind 2019 worden.

Start Foundation-directeur Jos Verhoeven ziet een droom uitkomen: “Greyston is de meetlat, ze heeft laten zien dat serieuze business samen kan gaan met armoedebestrijding en mensen kansen bieden. We gaan er een beweging van maken en zijn pas tevreden als veel meer bedrijven dit voorbeeld volgen.”

*Foto: Hedonistin, Flickr

Lees ook
Alle Unilever-merken moeten een maatschappelijk doel krijgen

Alle Unilever-merken moeten een maatschappelijk doel krijgen

‘Merken met een maatschappelijk doel groeien twee keer zo snel’, zegt CEO Alan Jope tegen het FD. Alle merken van Unilever moeten zo’n doel krijgen. Daarmee moet het bedrijf sneller gaan groeien. Unilever staat voor een flinke uitdaging. Jope’s voorganger Paul Polman beloofde de aandeelhouders sneller te groeien en de winstmarge...

Ben & Jerry's wil ijs van cannabisextract maken

Ben & Jerry's wil ijs van cannabisextract maken

Als het aan Ben & Jerry's ligt, komt het ijsmerk binnenkort met een nieuwe smaak op de markt. IJs gemaakt van CBD, een soort cannabis-extract. Ook andere voedingsmiddelenproducenten willen aan de slag gaan met de stof. Er is alleen een probleem. In zowel Verenigde Staten als Europa is het CBD nog verboden. De officiële naam van CBD...

Unilever sluit Belgische Lipton-fabriek

Unilever sluit Belgische Lipton-fabriek

Unilever gaat mogelijk zijn Belgische theefabriek van Lipton sluiten. Hiermee staan 126 banen op het spel. De productieprocessen die nu plaatsvinden in België worden overgenomen door de fabriek in Polen. Lipton heeft op dit moment nog drie theefabrieken in Europa: in Engeland, Polen en België. In de fabrieken in Engeland en Polen worden...