Greyston Bakery komt naar Amsterdam

Brownies Greyston Bakery

De sociale onderneming Greyston Bakery maakte vorige week in New York bekend dat ze een vestiging gaan openen in Amsterdam. Vanuit onze hoofdstad wil de Bakery verder uitbreiden naar Europa. Maatschappelijk investeerder Start Foundation steunt de komst naar Nederland en heeft 500.000 dollar toegezegd om de eerste voorbereidingen te starten.

De Greyston Bakery is ’s werelds meest bekende sociale onderneming. De zenboeddhistische monnik Bernie Glassman begon in 1982 de bakkerij in de staat New York. Sindsdien is de bakkerij een  een rolmodel voor bedrijven die meer willen betekenen in de samenleving. Greyston kent een opendeurinhuurbeleid (Open Hiring) en heeft daarmee de meest radicale vorm van anoniem solliciteren ter wereld. Haar producten worden al sinds 1995 geleverd aan onder andere Ben&Jerry’s.

Open Hiring

Het Greyston-model werkt zo: Iedereen die een baan wil, kan zijn naam invullen op een lijst. Zodra er plek is, krijgt de volgende persoon op de wachtlijst een plek aangeboden. Er worden geen vragen gesteld over verleden of gaten in het cv, en er worden geen referenties gevraagd of screenings gedaan. Iedereen die wil krijgt de kans om te werken, ongeacht de opleiding, werkgeschiedenis of sociale barrières uit het verleden zoals een crimineel verleden, dakloosheid of drugsgebruik.

Winst uit de bakkerij steunt de non-profit-Greyston Foundation, die kinderopvang, huisvesting, gezondheidszorg, training, computertrainingscentrum en meer biedt aan haar werknemers: mensen met lage inkomens uit de gemeenschap van Yonkers NY. CEO Mike Brady: “We don’t hire people to bake brownies, we bake brownies to hire people.”

Amsterdam

Aan de komst van de Amerikanen is ruim 1,5 jaar voorbereiding voorafgegaan. Greyston en Start Foundation werden terzijde gestaan door Amsterdam Inbusiness, dat beide partners wist te overtuigen om de bakkerij in Amsterdam te vestigen. “Amsterdam is zeer verheugd over de komst van Greyston naar de stad. De competitie was heftig. Zo waren ook Londen en Manchester in de race, maar was het onze stad die Greyston het meest overtuigde. Het Open Hiring-model biedt Amsterdammers kansen om volwaardig mee te kunnen doen op de arbeidsmarkt, ongeacht hun verleden”, aldus Dieter Oude Kotte, Senior Advisor Foreign Investments bij Amsterdam Inbusiness.

Social mission

Tijdens een speciaal evenement in New York in het Rockefeller Playhouse vorige week donderdag benadrukte Unilever-topman Paul Pollman hoe belangrijk Greyston is voor de beweging van het zogeheten conscious capitalism. Ben Cohen, een van de oprichters van Ben&Jerry’s, noemde de samenwerking met Start Foundation zeer vanzelfsprekend: “Two frontrunners on a social mission.” Greyston en Start Foundation kondigden aan eerst enkele pilots op te gaan zetten om het model aan te passen aan Europese i.c. Nederlandse omstandigheden. Dan is het model ook gereed als de bakkerij haar deuren gaat openen. Dit zal naar verwachting ergens eind 2019 worden.

Start Foundation-directeur Jos Verhoeven ziet een droom uitkomen: “Greyston is de meetlat, ze heeft laten zien dat serieuze business samen kan gaan met armoedebestrijding en mensen kansen bieden. We gaan er een beweging van maken en zijn pas tevreden als veel meer bedrijven dit voorbeeld volgen.”

*Foto: Hedonistin, Flickr

Lees ook
Zonder sollicitatiegesprek aan de slag bij De Koekfabriek

Zonder sollicitatiegesprek aan de slag bij De Koekfabriek

Een baan krijgen zonder te solliciteren. Dat kan bij De Koekfabriek, een bakkerij met zes locaties in Nederland waar koekjes worden gebakken. Het bedrijf gaat als eerste in de bakkersbranche nieuwe medewerkers aannemen via Open Hiring voor de nieuwe vestiging in Wageningen.

Unilever stopt Solero’s in multipack zonder losse plastic wrapper

Unilever stopt Solero’s in multipack zonder losse plastic wrapper

In navolging van de Magnum pints van gerecycled plastic, komt Unilever nu met een volgend plastic-besparend product: de Solero ijsjes in het multipack zijn niet meer per stuk in plastic verpakt, maar zo uit de kartonnen verpakking te gebruiken. Dat schrijft Unilever in een persbericht.

Magnum lanceert ijsverpakkingen van gerecycled plastic

Magnum lanceert ijsverpakkingen van gerecycled plastic

Magnum lanceerde gister zijn eerste ijs-pints gemaakt van gerecyclede plastic verpakkingen. De ijsgigant is hiermee de eerste in de ijs-industrie die gebruik maakt van recyclebaar plastic.