Groei kweekvissector vraagt om duurzaamheid en toezicht

Kweekvis_Foto Erik Fokke

Foto: Eric Fokke

Op 24 maart publiceerde een groep wetenschappers een onderzoek naar kweekvisindustrie in Nature. De afgelopen twintig jaar groeide deze sector. Volgens de wetenschappers liggen er veel uitdagingen zoals certificering, duurzaamheid en toezicht.

"De sector is verantwoordelijk voor veel voedsel. Het is tijd dat we de voordelen gaan zien en deze serieus gaan nemen, maar ook dat we goed toezicht houden en de sector duurzaam maken en houden”, aldus Simon Bush, professor Environmental Policy aan Wageningen University & Research.

Het onderzoek

Voor het onderzoek keken de wetenschappers naar zowel de zoet- en zoutwater aquacultuur. Dus de kweek van vissen, schaal- en schelpdieren, zeewier en algen. Van de grote zalmkooien in de oceaan, de vijvers met tilapia tot en met de mosselbanken aan de Nederlandse kust. De afgelopen twintig jaar verdrievoudigde de productie.

Deze toegenomen productie vraagt om meer toezicht. “Als we het nu niet goed regelen, lopen we kans straks net zoveel extra problemen te krijgen als we nu zien in de landbouw en akkerbouw", zegt Earth Science professor Rosamond Naylor van Stanford University. "Denk aan overmatig gebruik van antibiotica en de achteruitgang van leefgebieden zodat de biodiversiteit op land en zee in gevaar komt."

Een andere uitdaging voor de sector is klimaatverandering. Denk aan droogte of de overgroei van algen. Ook duurzaamheid is een belangrijk punt. De onderzoekers noemen in dit kader onder andere CO2-opvang, verwerking visafval en certificering.

Negatief imago

De kweekvisindustrie kampt met een negatief imago. Dit komt mede door het onderzoek dat Naylor twintig jaar geleden. Zij concludeerde hierin dat de kweekvisindustrie schadelijk was voor de oceaanvisserij vanwege de grote hoeveel wilde vis die nodig was voor het voeden van kweekvis. Dit is niet meer het geval omdat er meer alternatieven zijn. "We zijn er in geslaagd vleesetende vis, zoals zalm en forel bijna tot vegetariër om te turnen."

Bron: WUR

Thema's
Lees ook
Geen geld voor megaproject FoodSwitch Wageningen UR

Geen geld voor megaproject FoodSwitch Wageningen UR

Het FoodSwitch-voorstel van Wageningen UR zou zich gaan richten op persoonlijk uitgebalanceerde voeding, de hoogste efficiency bij het gebruik van eiwitten, circulariteit in voedselketens in combinatie met biotechnologie, kunstmatige intelligentie en robotica.

Meer consumenten kopen biologisch

Meer consumenten kopen biologisch

Consumenten kopen vaker biologisch. Uit onderzoek van GfK blijkt dat de aankoopfrequentie van biologische voedingsmiddelen in 2020 steeg met 7 procent. Dat meldt brancheorganisatie Bionext met een persbericht.

Test Aankoop: Vleesvervangers vervangen niet altijd vlees

Test Aankoop: Vleesvervangers vervangen niet altijd vlees

Vleesvervangers zijn niet altijd een volwaardig alternatief voor vlees. Naast ongezond hebben sommigen een te laag eiwit-, ijzer- of vitamine B12-gehalte. Dat concludeert de Belgische consumentenorganisatie Test Aankoop in een onderzoek naar vleesvervangers.