Groei kweekvissector vraagt om duurzaamheid en toezicht

Kweekvis_Foto Erik Fokke

Foto: Eric Fokke

Op 24 maart publiceerde een groep wetenschappers een onderzoek naar kweekvisindustrie in Nature. De afgelopen twintig jaar groeide deze sector. Volgens de wetenschappers liggen er veel uitdagingen zoals certificering, duurzaamheid en toezicht.

"De sector is verantwoordelijk voor veel voedsel. Het is tijd dat we de voordelen gaan zien en deze serieus gaan nemen, maar ook dat we goed toezicht houden en de sector duurzaam maken en houden”, aldus Simon Bush, professor Environmental Policy aan Wageningen University & Research.

Het onderzoek

Voor het onderzoek keken de wetenschappers naar zowel de zoet- en zoutwater aquacultuur. Dus de kweek van vissen, schaal- en schelpdieren, zeewier en algen. Van de grote zalmkooien in de oceaan, de vijvers met tilapia tot en met de mosselbanken aan de Nederlandse kust. De afgelopen twintig jaar verdrievoudigde de productie.

Deze toegenomen productie vraagt om meer toezicht. “Als we het nu niet goed regelen, lopen we kans straks net zoveel extra problemen te krijgen als we nu zien in de landbouw en akkerbouw", zegt Earth Science professor Rosamond Naylor van Stanford University. "Denk aan overmatig gebruik van antibiotica en de achteruitgang van leefgebieden zodat de biodiversiteit op land en zee in gevaar komt."

Een andere uitdaging voor de sector is klimaatverandering. Denk aan droogte of de overgroei van algen. Ook duurzaamheid is een belangrijk punt. De onderzoekers noemen in dit kader onder andere CO2-opvang, verwerking visafval en certificering.

Negatief imago

De kweekvisindustrie kampt met een negatief imago. Dit komt mede door het onderzoek dat Naylor twintig jaar geleden. Zij concludeerde hierin dat de kweekvisindustrie schadelijk was voor de oceaanvisserij vanwege de grote hoeveel wilde vis die nodig was voor het voeden van kweekvis. Dit is niet meer het geval omdat er meer alternatieven zijn. "We zijn er in geslaagd vleesetende vis, zoals zalm en forel bijna tot vegetariër om te turnen."

Bron: WUR

Thema's
Lees ook
18 procent jongeren koopt geen vlees

18 procent jongeren koopt geen vlees

Bij de aankoop van vlees zijn kwaliteit en prijs de belangrijkste overwegingen voor Nederlanders. Duurzaamheid en klimaat zijn niet doorslaggevend, hoewel de helft van de consumenten er wel bij stil zegt te staan. Dit blijkt uit een peiling van Ipsos in opdracht van campagneorganisatie Feedback.

Consortium ontwikkelt 3D-printer voor gepersonaliseerde voeding

Consortium ontwikkelt 3D-printer voor gepersonaliseerde voeding

Beeld: Opt Lasers via Unsplash Een flexibel voedselproductiesysteem waarbij gebruik wordt gemaakt van onder andere 3D-printen. Dat is waar het samenwerkingsproject Imagine om draait. De technologie kan uitkomst bieden voor bijvoorbeeld COPD-patiënten en defensie.  Imagine is een consortium tussen Wageningen University & Research (WUR),...

Gezonde en duurzame keuzes in supermarkt verkozen boven betaalbaarheid

Gezonde en duurzame keuzes in supermarkt verkozen boven betaalbaarheid

Uit onderzoek van Deloitte blijkt dat een derde van de Europese consumenten in het afgelopen jaar meer geïnteresseerd is geraakt in het leren over de invloed van voeding op hun gezondheid. Bijna drie kwart is bovendien bereid meer te betalen voor duurzame voedingsproducten.