Groenlinks wil Unilever fiscaal straffen voor verhuizing

geld-poen-money-doekoe-unsplash

Groenlinks heeft op 10 juli een wetsvoorstel ingediend dat het uit Nederland vertrekkende Unilever moet dwingen om alsnog dividendbelasting te betalen over in Nederland opgebouwde winsten. De initiatiefwet richt zich in algemene zin op bedrijven met een omzet van meer dan 750 miljoen die verhuizen naar een land zonder dividendbelasting. Deze voorwaarden gelden voor Unilever, dat op 11 juni besloot om het hoofdkantoor formeel naar Londen te verplaatsen. Groenlinks schat de voorgestelde heffing op zo’n tien miljard euro.

Groenlinks vindt dat de verhuizing van bedrijven met zogenaamde ‘uitgestelde winsten’ neerkomt op belastingontwijking. Bart Snels, Groenlinks Kamerlid en initatiefnemer van de wet: “Het is niet uit te leggen dat grote bedrijven hier jarenlang vermogen kunnen opbouwen dankzij alle goede voorzieningen in Nederland en dan plotseling de belasting ontlopen door naar het buitenland te vertrekken”. Groenlinks hoopt dat bedrijven door de voorgestelde wet minder geneigd zijn om te verhuizen naar een land zonder dividendbelasting.

De initiatiefwet sluit aan op het debat over de dividendbelasting, dat al jaren gaande is. Het kabinet wilde vanaf 2017 de dividendbelasting af te schaffen om bedrijven als Unilever te verleiden zich blijvend in Nederland te vestigen. Unilever pleitte al jaren voor deze afschaffing. Het besluit van het kabinet leidde tot veel publieke en politieke weerstand. In 2018 besloot Unilever echter om het hoofdkantoor definitief niet in Rotterdam te vestigen. Korte tijd later ging de geplande afschaffing van de baan. In juni besloot Unilever om zijn hoofdkantoor op papier naar Londen te verplaatsen.

Thema's
Lees ook
Annemarieke de Haan nieuwe voorzitter FNLI

Annemarieke de Haan nieuwe voorzitter FNLI

Het bestuur van de Federatie Nederlandse Voedingsmiddelenindustrie (FNLI) heeft Annemarieke de Haan benoemd tot nieuwe voorzitter van de FNLI. Zij volgt vanaf 1 januari 2021 Bas Alblas op, die aan het einde van dit jaar afscheid neemt vanwege zijn vertrek als CEO bij Lamb Weston/ Meijer. Ook heeft het FNLI-bestuur Bas Roelofs (FrieslandCampina) benoemd...

Corona doet Unilever geen pijn

Corona doet Unilever geen pijn

De verschillende takken van Unilever houden elkaar de eerste helft van 2020 in balans met winst en verlies. Unilever maakte samen met de halfjaarcijfers bekend om het grootste deel van de theedivisie te verkopen.

Unilever stelt nieuwe klimaatdoelen

Unilever stelt nieuwe klimaatdoelen

Deze week maakte Unilever een reeks nieuwe duurzaamheidsplannen en targets bekend. Het bedrijf belooft dat al hun producten in 2039 klimaatneutraal zullen zijn. In 2023 moet de toeleverketen volledig ontbossingsvrij zijn. Daarnaast wil Unilever in de komende tien jaar programma's voor water-rentmeesterschap invoeren op 100 locaties in gebieden met...