Groenlinks wil Unilever fiscaal straffen voor verhuizing

13 juli 2020 Jurgen Elenbaas

Groenlinks heeft op 10 juli een wetsvoorstel ingediend dat het uit Nederland vertrekkende Unilever moet dwingen om alsnog dividendbelasting te betalen over in Nederland opgebouwde winsten. De initiatiefwet richt zich in algemene zin op bedrijven met een omzet van meer dan 750 miljoen die verhuizen naar een land zonder dividendbelasting. Deze voorwaarden gelden voor Unilever, dat op 11 juni besloot om het hoofdkantoor formeel naar Londen te verplaatsen. Groenlinks schat de voorgestelde heffing op zo’n tien miljard euro.

Groenlinks vindt dat de verhuizing van bedrijven met zogenaamde ‘uitgestelde winsten’ neerkomt op belastingontwijking. Bart Snels, Groenlinks Kamerlid en initatiefnemer van de wet: “Het is niet uit te leggen dat grote bedrijven hier jarenlang vermogen kunnen opbouwen dankzij alle goede voorzieningen in Nederland en dan plotseling de belasting ontlopen door naar het buitenland te vertrekken”. Groenlinks hoopt dat bedrijven door de voorgestelde wet minder geneigd zijn om te verhuizen naar een land zonder dividendbelasting.

De initiatiefwet sluit aan op het debat over de dividendbelasting, dat al jaren gaande is. Het kabinet wilde vanaf 2017 de dividendbelasting af te schaffen om bedrijven als Unilever te verleiden zich blijvend in Nederland te vestigen. Unilever pleitte al jaren voor deze afschaffing. Het besluit van het kabinet leidde tot veel publieke en politieke weerstand. In 2018 besloot Unilever echter om het hoofdkantoor definitief niet in Rotterdam te vestigen. Korte tijd later ging de geplande afschaffing van de baan. In juni besloot Unilever om zijn hoofdkantoor op papier naar Londen te verplaatsen.

Altijd op de hoogte blijven?