Groente oogsten op drijvende eilanden

Drijvende eilanden

In 2050 is er een tekort van 22 miljoen km² aan landbouwgrond door de groeiende wereldbevolking, uitputting van de bodem en klimaatverandering. 70 procent van het aardoppervlak bestaat uit water. Is het mogelijk om op drijvende eilanden voedsel te produceren?

Om dit te onderzoeken liet Stichting Drijvende Eilanden in samenwerking met de Wetenschapswinkel van WUR half mei een kleinschalig testeiland te water in Lelystad. 7 september werd de eerste groente geoogst en geproefd.

Wanneer telen op een drijvend eiland?

De mogelijkheid om groente te verbouwen op drijvende eiland kan een uitkomst zijn voor de groenteteelt in grote steden als Singapore waar tomaten schreeuwend duur zijn. Het is ook een optie voor ontwikkelingslanden als Bangladesh, waar overstromingen een groot probleem vormen voor landbouw. Drijvende landbouw is dan een duurzame oplossing.

Maar ook voor Nederland kan het een toegevoegde waarde hebben. Bijvoorbeeld in combinatie met horeca geeft dergelijke groenteteelt extra beleving. Of in combinatie met zorg. Stichting Drijvende Eilanden wil samen met Brownies & Downies, een restaurant waar mensen met verstandelijke beperking aan de slag kunnen, starten met een drijvend eiland bij een restaurant.

Praktijkonderzoek

Het drijvende eiland bij Lelystad is een proef op kleine schaal. Het is belangrijk dezelfde test op grotere schaal uit te voeren. Zo hebben de onderzoekers nog vragen als: Hoe zit het met harde wind en golfslag op open water? Welke gevaren zijn er voor de gewassen op het water?

Op 10 november wordt het project afgerond en de nieuwe plannen gepresenteerd. Hierbij komen voedselteelt, voedselbeleving, zorg en wetenschap samen.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
PlantLab verviervoudigt oppervlakte productielocatie

PlantLab verviervoudigt oppervlakte productielocatie

Vanaf november 2021 breidt scale-up PlantLab uit met 11.000 vierkante meter indoor farm in Amsterdam. Op de locatie worden groenten en kruiden geteeld onder gecontroleerde, ideale omstandigheden.

Kan groente in de winkel en op je bord nog verser?

Kan groente in de winkel en op je bord nog verser?

Die vraag proberen Hessing Supervers en Brightlands Campus Greenport Venlo met ‘ja’ te beantwoorden in een nieuwe samenwerking, waarin ze met innovatieve oplossingen verse groente langer houdbaar willen maken.

Onderzoek gestart naar schending van mensenrechten in tomatenketen

Onderzoek gestart naar schending van mensenrechten in tomatenketen

De FNV en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) doen samen onderzoek naar de risico’s op schendingen van mensenrechten in de productieketen van ingeblikte tomaten.