Groente oogsten op drijvende eilanden

11 september 2017

In 2050 is er een tekort van 22 miljoen km² aan landbouwgrond door de groeiende wereldbevolking, uitputting van de bodem en klimaatverandering. 70 procent van het aardoppervlak bestaat uit water. Is het mogelijk om op drijvende eilanden voedsel te produceren?

Om dit te onderzoeken liet Stichting Drijvende Eilanden in samenwerking met de Wetenschapswinkel van WUR half mei een kleinschalig testeiland te water in Lelystad. 7 september werd de eerste groente geoogst en geproefd.

Wanneer telen op een drijvend eiland?

De mogelijkheid om groente te verbouwen op drijvende eiland kan een uitkomst zijn voor de groenteteelt in grote steden als Singapore waar tomaten schreeuwend duur zijn. Het is ook een optie voor ontwikkelingslanden als Bangladesh, waar overstromingen een groot probleem vormen voor landbouw. Drijvende landbouw is dan een duurzame oplossing.

Maar ook voor Nederland kan het een toegevoegde waarde hebben. Bijvoorbeeld in combinatie met horeca geeft dergelijke groenteteelt extra beleving. Of in combinatie met zorg. Stichting Drijvende Eilanden wil samen met Brownies & Downies, een restaurant waar mensen met verstandelijke beperking aan de slag kunnen, starten met een drijvend eiland bij een restaurant.

Praktijkonderzoek

Het drijvende eiland bij Lelystad is een proef op kleine schaal. Het is belangrijk dezelfde test op grotere schaal uit te voeren. Zo hebben de onderzoekers nog vragen als: Hoe zit het met harde wind en golfslag op open water? Welke gevaren zijn er voor de gewassen op het water?

Op 10 november wordt het project afgerond en de nieuwe plannen gepresenteerd. Hierbij komen voedselteelt, voedselbeleving, zorg en wetenschap samen.

Altijd op de hoogte blijven?