Groente op de bon bij Britse supers

6 februari 2017

Britse retailketens Morrisons en Tesco laten hun klanten niet meer dan 2 à 3 kroppen ijsbergsla en 3 broccoli-stronken tegelijk kopen. Dit door grootste schaarste aan zomergroenten uit Spanje en Zuid-Italië. Door slecht weer is de aanvoer stukken minder dan anders.

Bij sommige supermarkten zijn de schappen waar anders groenten liggen, leeg. Dat meldt Foodlog. De prijs van sommige groenten is ook een stuk hoger. Zo is ijsbergsla in prijs verdubbeld en moet nu meer dan een pond voor een krop betaald worden. Eerst waren er tekorten in aubergines maar nu zijn al meer soorten groenten getroffen.

In Nederland geen maximum

In Nederland is er vooral een tekort aan verse spinazie en sla. Toch is er in Nederlandse supermarkten voor de aankoop van groenten geen maximum ingesteld.

Volgens het CBL is het aanbod soms wat krap, waardoor de groenten wat duurder zijn. Toch blijven prijsverhogingen en tekorten beperkt omdat groenten ook uit andere landen, zoals Egypte, worden ingevoerd.

Vorig jaar zomer waren er in Nederland ook al tekorten aan groenten door slechte oogsten, als gevolg van hevige regenval. Toen ging het vooral om wortels, erwten en boontjes van eigen bodem.

Lees ook:

Rijko in problemen door mislukte oogst (14 juli 2016)

Altijd op de hoogte blijven?