Grolsch vervangt aardgas door warmte uit biomassa

Grolsch_foto Flickr

Bierbrouwer Grolsch gaat zijn aardgasgebruik met 72% terugschroeven door die te vervangen door warmte uit biomassa. Daarmee zegt het bedrijf vanaf 2022 jaarlijks zo’n 5500 ton minder CO2 uit te stoten. De warmte wordt gebruikt in het productieproces en voor de verwarming van de gebouwen.

Grolsch sluit zijn gebouwen en productieruimten aan op het warmtenet van het lokale energiebedrijf Twence. Dat richt zich op de opwekking van energie uit restafval. De brandstof bestaat volgens Twence-directeur Marc Kapteijn uit niet-herbruikbaar afvalhout uit de bouw. Via een aan te leggen ondergrondse leiding wordt de warmte aan Grolsch geleverd. De warmte zal worden ingezet voor het opwarmen van de pasteurs en spoelmachines en voor het verwarmen van de gebouwen. Het aardgasverbruik en de CO2-uitstoot worden hiermee gereduceerd.

“Enkele jaren geleden hebben wij ons zelf de enorm uitdagende ambitie gesteld om in 2025 een volledig CO2 neutrale brouwerij te hebben”, aldus Andrei Haret, General Manager Grolsch. “De samenwerking met Twence is bijzonder intensief. Hierdoor zijn wij in staat om in 2022 grotendeels over te schakelen van warmte uit onze gasgestookte ketels naar warmte van Twence dat volledig duurzaam is opgewekt.”

Lees ook
Levensmiddelen- en verpakkingsindustrie presenteren klimaatplannen

Levensmiddelen- en verpakkingsindustrie presenteren klimaatplannen

Het ‘Zesde Cluster’, waar de levensmiddelenindustrie- en verpakkingsindustrie tot behoren, presenteerden hun klimaatplannen aan minister Wiebes, van Economische Zaken en Klimaat. Hierin maakt de industrie duidelijk hoe zij gaat verduurzamen en wat daarvoor nodig is van de kant van de Nederlandse overheid.

HAK over duurzaamheid: ‘we willen het publieke debat aanzwengelen’

HAK over duurzaamheid: ‘we willen het publieke debat aanzwengelen’

Onlangs publiceerde groenteproducent HAK een Maatschappelijk Impact Rapport met behaalde resultaten en nieuwe duurzaamheidsdoelen. Daarmee wil het bedrijf zich profileren als groene onderneming en een maatschappelijk debat aanzwengelen. We spreken directeur Timo Hoogeboom over de ambities van HAK. HAK is misschien een van de weinige voedingsmiddelenbedrijven...

Grolsch vervangt plastic six-packverpakking door karton

Grolsch vervangt plastic six-packverpakking door karton

Bierbrouwer Grolsch start dit jaar met het vervangen van plastic wegwerpfolies door de kartonnen TopClip-verpakkingen. Dat laat het bedrijf weten in een persbericht. Grolsch wil zo’n 100.000 kilo plastic per jaar besparen door de folieverpakkingen in de ban te doen. Op dit moment worden de blikfolies van Grolsch gemaakt van volledig gerecycled...