Groningen zoekt ideeën healthy ageing en biobased

5 november 2014

Groningen is op zoek naar ondernemers met innovatieve ideeën op het gebied van healthy ageing, biobased economy en energie. Het Innovatief Actieprogramma Groningen (IAG) verstrekt daarvoor subsidie.

Het IAG wil onder meer kennis van RUG, UMCG en Hanzehogschool tot economische waarde brengen. Dit door nieuwe producten of diensten te ontwikkelen voor bestaande bedrijven en kennisinstellingen of voor spin-off bedrijven.

Het gaat om ‘kleinschalige vernieuwende samenwerkingsprojecten met een hoog ambitieniveau’. Het IAG sluit daarbij aan bij ontwikkelingen rondom de Healthy Ageing Campus Netherlands en het Zernike Science Park.

Thema’s

Het nu aangekondigde vierde Actieprogramma (IAG4) loopt van november 2014 tot en met 2017 en is opgebouwd rond de thema’s healthy ageing, energie, bio-energie en transsectorale innovatie.

Bij healthy ageing gaat het onder meer om medische technologie en op gezondheid gerichte zelfmeting. Hier wordt ook gekeken naar life sciences, gezonde voeding en e-health. Een belangrijk onderdeel is preventie.

Bio-economie (agrofood en biobased) betreft onder meer duurzame innovatieve voedselsystemen, zoals herwinbare grondstoffen, zonder reststromen, grondstofflexibiliteit, eiwitinnovaties, verpak- en bewaartechnologie, maar ook eiwitten en koolhydraten en nieuwe toepassingen van vezels en biopolymeren.

Budget

Voor een project is de subsidiebijdrage maximaal 50 procent van de totale projectkosten (maximaal 150.000 euro per project).

Het totale budget bedraagt bijna 12 miljoen euro. Zo'n 2,7 miljoen euro is afkomstig van de provincie Groningen en 3,5 miljoen van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland. Publiek-private partners leggen gezamenlijk 5,7 miljoen in. Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en het ministerie van Economische Zaken financieren mee.

Meer info?

 

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?