‘Grootschalige recall Selten was nodig’

DEN HAAG - Het was noodzakelijk dat de NVWA 50.000 ton rundvlees heeft teruggeroepen. Dat antwoordt staatssecretaris Dijksma op vragen van de PvdA.

“De herkomst van het vlees van Selten is door de (vermoedelijk) frauduleus opgestelde administratie en criminele handelswijze niet herleidbaar”, stelt ze. Hierdoor is niet vast te stellen dat dit vlees aan alle voedselveiligheidsvoorschriften voldoet en dus moet het vlees, volgens haar, als niet geschikt voor humane consumptie worden beschouwd.

De proportionaliteit van het besluit tot de terughaalactie is volgens haar afgewogen tegen het risico van voedselveiligheid.

RASFF-meldingen  

Het genomen besluit wordt in haar ogen ondersteund door het feit dat een RASFF-melding van het Verenigd Koninkrijk aangaf dat Selten in mei 2012 een paardenkarkas met pijnstiller fenylbutazon aangeleverd heeft gekregen. Selten heeft dit karkas niet kunnen traceren.

Uit een andere RASFF-melding, uit Portugal, bleek dat fenylbutazon is aangetroffen in hamburgers en gehaktballen, geproduceerd met vlees uit Nederland en Spanje. De Nederlandse leverancier van dit vlees was Selten.

Verdenking van fraude

“Naast deze aspecten is er ook een sterke verdenking van fraude, omdat Selten paardenvlees heeft vermengd met rundvlees, zonder dit te vermelden”, meldt Dijksma. 

Uit onderzoek van de administratie van Selten door de NVWA blijkt dat het vleesbedrijf minstens 300 ton paardenvlees had ingekocht. Uit monsteronderzoek van de voorraad van ruim 1,5 duizend ton bij Selten werd in 35 van de 168 monsters paardenvlees aangetoond.

Maar de belangrijkste reden om het vlees van de markt te halen is, volgens Dijksma, dat niet aangetoond kan worden dat het vlees aan de voedselveiligheidsvoorschriften voldoet.

Lees ook:

 

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over paardenvlees