Grootste slafabriek in Europa verder vertraagd

salad-2376777_1280

De bouw van de ambitieuze, verticale slaboerderij van Staay Food in Dronten is na een jaar nog steeds niet begonnen. De slafabriek, waarvan de bouw in de zomer van 2017 al moest starten, is verder vertraagd en gaat meer geld kosten dan begroot.

Begin 2017 kwam Staay Food met het plan om een enorme verticale boerderij te bouwen voor de teelt van luxe slasoorten. In speciaal ontworpen klimaatkamers kunnen de planten in negen verdiepingen onder ledlicht en zonder bestrijdingsmiddelen geteeld worden. Staay Food begrootte €8 miljoen voor de bouw van het complex, waarvoor een subsidie van een Europees fonds werd verkregen. Maar dat bleek lang niet genoeg.

Hogere kosten

De verzekeraar stelde hoge eisen aan de brandpreventie, waardoor het originele bouwplan volledig van tafel moest. Er werd een tweede versie ontworpen, maar ook de bouw daarvan is nog niet begonnen. Volgens algemeen directeur Rien Panneman is het wachten nog op de schriftelijke bevestiging van subsidie uit Europa. Door de vertraging is het project wel een stuk duurder geworden; het wordt nu op €10 miljoen begroot. De sla die Staay Food er gaat telen zal daardoor twee keer zo duur worden als regulier geteelde sla.

Bron: Financieel Dagblad

Lees ook
Gold & Green wint Horecava Innovation Award 2020

Gold & Green wint Horecava Innovation Award 2020

Gold & Green heeft de Horecava Innovation Award 2020 gewonnen met het product Pulled Oats, een alternatief voor vlees. Winnaar van de Duurzaamheid Award Karel de Vos is Karma Shoarma van het gelijknamige bedrijf uit Haarlem. De prijsuitreiking vond plaats tijdens de opening van de Horecava.

Nieuw Nederlands bedrijf richt zich op plantaardige vis

Nieuw Nederlands bedrijf richt zich op plantaardige vis

Inmiddels zijn ze niet meer weg te denken in de supermarkt: de schappen met vleesvervangers. Na vlees, moet vis er ook aan geloven. Het nieuwe bedrijf Novish gaat plantaardige visvervangers produceren voor retail en foodservice.

De Horecava Innovation Award 2020

De Horecava Innovation Award 2020

De Horecava Innovation Award is de jaarprijs voor de beste innovaties in de Nederlandse foodbranche. Uit ruim 170 inzendingen maakte een onafhankelijke jury een selectie waarna er zestien genomineerden in vier categorieën overbleven. Op de openingsdag van de 64ste Horecava, maandag 13 januari 2020 in RAI Amsterdam, wordt de Horecava Innovation Award...