Grote terugroepactie verontreinigd sesamzaad

14 oktober 2020

Beeld: Pixabay

Drie Indiase bedrijven leverden sesamzaad met ethyleenoxide aan de Europese markt. Bedrijven die het sesamzaad, of producten met het sesamzaad, verhandelen, moeten het uit de handel halen. De NVWA  heeft betrokken bedrijven op de hoogte gesteld.  

Het sesamzaad is geïmporteerd in België en verder verhandeld naar 24 andere landen, waaronder Nederland. In India wordt ethyleenoxide gebruikt als desinfecterend middel op sesamzaad, maar is in de  Europese Unie niet toegestaan. Het is volgens de NVWA niet meteen een probleem voor de volksgezondheid, maar iemand die dagelijks grote hoeveelheden zou consumeren kan er op langere termijn mogelijk schadelijke gevolgen van ondervinden.

Controle

De NVWA meldt dat bedrijven de verantwoordelijkheid hebben om na te gaan of ook producten met sesamzaad dat niet behoort tot de verontreinigde partijen, voldoen aan de voedselveiligheidsvoorschriften. Bedrijven krijgen het advies om monsters van deze producten te laten analyseren op resten van ethyleenoxide. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) laat weten dat supermarkten alle verontreinigde producten, waaronder brood en crackers, uit de schappen halen en hun best doen om deze zo snel mogelijk te vervangen.

Bron: NVWA en CBL

Altijd op de hoogte blijven?