Grow your Own: Heinz ketchup van eigen tomaten

23 maart 2016

Heinz geeft in Nederland bij een fles ketchup zaadjes om zelf tomatenplantjes te kweken. De winnaar van de actie Grow your Own krijgt een fles Heinz Tomato Ketchup, gemaakt van zijn zelf gekweekte tomaten. "Wij willen de consument het verhaal achter de ketchup laten zien”, stelt Anya Pieroen, hoofd communicatie van Heinz Benelux.

Grow your Own is een wereldwijd programma waarmee Heinz (moederbedrijf Kraft Heinz) 140 jaar kennis en kunde op het gebied van tomatenteelt deelt. Nu is Nederland aan de beurt. Wellicht dat het kweken van de zaadjes kan meeliften op het eerdere succes van de moestuintjes van Albert Heijn.

Transparant

“Mensen vinden verpakte voedingsmiddelen toch altijd wat mysterieus”, vertelt Pieroen. “Heinz ketchup is lang houdbaar buiten de koelkast, dat moet wel chemisch zijn, denken ze dan. Wij willen heel transparant laten zien wat er in zit.”

Het bedrijf heeft in het Europese Heinz Innovatiecentrum in Nijmegen openheid van zaken gegeven. Het gaat bij de Heinz Tomato Ketchup uitsluitend om tomatenpasta uit zelf gekweekte tomaten, suiker, zout, azijn, water en een kruidenmix, aldus process development manager Mischa Stevens. “Er worden geen conserveringsmiddelen, zetmeel en kunstmatige kleur-, geur en smaakstoffen toegevoegd.”

Eigen tomaten

Heinz is de grootste tomatenzadenkweker in de wereld. Het bedrijf gebruikt voor de bekende ketchup eigen verbouwde tomaten, die in Spanje, Portugal, Italië en Californië door de zon rijpen en die wat roder en vleziger zijn.

Het rode is belangrijk voor de kleur en het vlezige is voor de vezels die de ketchup dik maakt, zonder zetmeel te hoeven toevoegen. Heinz houdt de tomatenkweek graag in eigen hand, ook vanwege de smaak.

Geheim van de smid

Stevens demonstreerde de openheid van zaken aan de aanwezige pers in Nijmegen, door zelf ter plaatse tomatenketchup te bereiden.

Alleen de kruidenmix is het geheim van de smid. Zelfs Stevens weet de exacte formulering van de kruiden en specerijen niet. “Het enige zekere is dat er selderij in zit, omdat dat als allergeen vermeld moet worden”, lacht hij.

De combinatie suiker, zout en azijn zorgt ervoor dat er weinig tot geen bacteriegroei optreedt. Dat maakt dat de ketchup 1,5 jaar buiten de koelkast houdbaar is. Met minder zout en suiker verandert de verhouding en wordt het dus minder lang houdbaar.

Minder suiker

Heinz heeft een variant met 50 procent minder suiker die ook minder zout bevat. Hiervoor worden onder meer suikervervanger steviolglycosiden en wat meer kruiden gebruikt, om zo dichtbij mogelijk bij de smaak van het origineel te blijven.

Consumenten krijgen bij de aanschaf van de speciale Grow Your Own fles een zakje Heinz tomatenzaadjes om een eigen tomatenplant te kweken. De zaadjes zijn via HeinzGrowYourOwn.nl ook gratis aan te vragen.

Actiepagina

Op Facebook is er een speciale actiepagina waar de ‘kwekers’ een foto van hun eigen verrichtingen uploaden. Hieruit wordt in augustus een winnaar gekozen, die zijn zelf gekweekte tomaten kan opsturen.

Heinz maakt daarvan tomatenketchup, zodat de winnaar dus Grow your Own, zijn eigen gekweekte Heinz Tomaten Ketchup krijgt.

Lees het complete verhaal over de productie 'from field tot fork' en de aandacht voor de smaak van de ketchup in het meinummer van vakblad EVMI.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?