GS1: hergebruik barcodes moet stoppen

barcode

GS1 Nederland vraagt aan bedrijven om te stoppen met het hergebruiken van barcodes. Unieke barcodes zorgen voor duidelijkheid en transparantie, en kunnen bovendien bijdragen ketentransparantie.

Voorheen was het geen probleem om barcodes (ook wel Global Trade Item Number of GTIN genoemd) te hergebruiken. Zodra een bepaald product was uitverkocht of uit het assortiment ging, kon de GTIN voor een ander product gebruikt worden. Maar sinds de groei van het internet en het online shoppen is het hergebruiken van GTIN’s niet praktisch meer. Doordat producten en bijbehorende productinformatie voor altijd online vastgelegd staan kan er namelijk verwarring ontstaan. Als consumenten onderzoek doen naar hun product is het niet ongewoon dat ze bij een ander product – met dezelfde code – terechtkomen. Om deze reden pleit GS1 Nederland voor unieke barcodes voor ieder product.

Transparantie

Een groot voordeel van de unieke barcodes is dat bedrijven makkelijker gegevens kunnen uitwisselen over producten in de keten. Wanneer ieder product een unieke code heeft, zou het barcode-systeem op dezelfde manier kunnen functioneren als de tegenwoordig zo populaire blockchainsystemen om productketens transparanter te maken. Producenten kunnen de code op het product scannen en de productie-informatie kan worden opgeslagen in de database. De consument kan dan eveneens via de barcode alle gegevens opvragen.

Gegevens

Het belang van goede productidentificatie wordt in zowel de fysieke als de digitale wereld steeds belangrijker. GS1 is een onafhankelijke organisatie die zich inzet voor de ontwikkeling en het beheer van internationale standaarden voor identificatie, vastleggen en delen van gegevens. Zij werken vooral samen met retailers, hun leveranciers en logistiek dienstverleners. Ook in de food sector zoeken producenten naar manieren om hun ketens openbaar en permanent vastleggen.

Lees ook
Princes introduceert blockchain op tonijnblikjes

Princes introduceert blockchain op tonijnblikjes

Op de blikken tonijn van visverwerker Princes zal vanaf oktober een QR-code staan. Wanneer consumenten die code scannen, zien ze de reis die het product heeft afgelegd. Zo wil het bedrijf het verhaal achter de tonijn “transparant in beeld brengen”.

Lidl maakt huismerkleveranciers bekend

Lidl maakt huismerkleveranciers bekend

De Duitse discounter Lidl maakt met onmiddellijke ingang bekend welke leveranciers schuilgaan achter zijn huismerken. De discounter wil met deze stap "duurzamer en transparanter" worden, schrijft RetailDetail. Lidl is één van de eerste ketens ter wereld die op deze wijze openheid geeft over zijn wereldwijde toeleveringsketens. Het...

Strike Two Summit geeft oplossingen voor een toekomstbestendige agrifood sector

Strike Two Summit geeft oplossingen voor een toekomstbestendige agrifood sector

De eerste editie van Strike Two Summit vindt plaats op 19 en 20 september in Amsterdam. Dit evenement brengt professionals uit agrifood en technologie bij elkaar om de agrifoodsector toekomstbestendig te maken. Het doel is door middel van technologie verduurzaming te versnellen.