Gunstiger onderzoeksresultaten bij bemoeienis industrie

pijl

De resultaten van wetenschappelijke studies over voeding pakken vaker positief uit als de industrie bij het onderzoek betrokken was. Dat rapporteren Australische wetenschappers in Plos One. Ze analyseerden zo'n 1500 artikelen die in 2018 werden gepubliceerd in de tien meest geciteerde wetenschappelijke voedingstijdschriften.

Bij ruim 13% van de papers was de voedingsindustrie betrokken, bijvoorbeeld door het onderzoek te financieren of door belangenconflicten van de auteurs. 56% van die artikelen rapporteerden resultaten die gunstig waren voor de industrie. Hadden auteurs zelf (al dan niet financiële) banden met de industrie, dan was dit percentage zelfs 66%. Als de voedingsindustrie geen rol speelde bij de artikelen, pakten de resultaten in slechts 10% van de gevallen positief uit.

The Journal of Nutrition spant de kroon met industriële banden bij 28% van de artikelen. Redacteurs en medewerkers van het tijdschrift kregen bijvoorbeeld geld van grote spelers als DSM, Danone en Bayer en er is een lange lijst met grote voedingsbedrijven die 'partner' zijn van het blad. Ook Nutrition Reviews valt op, meldt NRC. Dit tijdschrift wordt uitgegeven door het International Life Sciences Institute (ILSI), dat betaald wordt door bedrijven die ongezonde producten maken, bijvoorbeeld Coca-Cola en Mars.

Naar aanleiding van de resultaten vragen de onderzoekers zich af hoe het zit met de transparantie van wetenschappelijke analyses als de industrie erbij betrokken is. Ze vinden het belangrijk dat wordt uitgezocht hoe we de integriteit en het openbaar belang van voedingsonderzoek kunnen beschermen en bewaken.

Thema's
Lees ook
Internationale studie: milieu-impact moet meer nadruk krijgen in voedingsrichtlijnen

Internationale studie: milieu-impact moet meer nadruk krijgen in voedingsrichtlijnen

Bij de beoordeling van nationale voedingsrichtlijnen moet ook gekeken worden naar de milieu-impact van voedselproductie, schrijft Wageningen University & Research naar aanleiding van een internationale studie. Aangepaste richtlijnen zouden volgens de studie in Nederland kunnen bijdragen aan een aanzienlijke daling van zowel het grondgebruik voor voedselproductie...

Consumenten kopen minder vlees bij combinatie prijsverhoging en informatie over milieuschade

Consumenten kopen minder vlees bij combinatie prijsverhoging en informatie over milieuschade

Consumenten kopen 36 procent minder vlees in de supermarkt als zowel de prijzen worden verhoogd en ze meer informatie krijgen over de milieuschade door vleesproductie. Dit moet wel in combinatie gebeuren, melden het RIVM en de Vrije Universiteit.

WUR onderzoekt duurzame eiwitten van tomatenblad, schimmels en insecten

WUR onderzoekt duurzame eiwitten van tomatenblad, schimmels en insecten

Onderzoekers van Wageningen University & Research onderzoeken hoe we eiwitten kunnen produceren op een duurzame en circulaire manier, waarbij idealiter geen concurrentie is tussen voedsel voor mensen en dieren. Daarvoor werkt WUR aan projecten om eiwit te produceren uit tomatenbladen, schimmels en insecten.