Gunstiger onderzoeksresultaten bij bemoeienis industrie

pijl

De resultaten van wetenschappelijke studies over voeding pakken vaker positief uit als de industrie bij het onderzoek betrokken was. Dat rapporteren Australische wetenschappers in Plos One. Ze analyseerden zo'n 1500 artikelen die in 2018 werden gepubliceerd in de tien meest geciteerde wetenschappelijke voedingstijdschriften.

Bij ruim 13% van de papers was de voedingsindustrie betrokken, bijvoorbeeld door het onderzoek te financieren of door belangenconflicten van de auteurs. 56% van die artikelen rapporteerden resultaten die gunstig waren voor de industrie. Hadden auteurs zelf (al dan niet financiële) banden met de industrie, dan was dit percentage zelfs 66%. Als de voedingsindustrie geen rol speelde bij de artikelen, pakten de resultaten in slechts 10% van de gevallen positief uit.

The Journal of Nutrition spant de kroon met industriële banden bij 28% van de artikelen. Redacteurs en medewerkers van het tijdschrift kregen bijvoorbeeld geld van grote spelers als DSM, Danone en Bayer en er is een lange lijst met grote voedingsbedrijven die 'partner' zijn van het blad. Ook Nutrition Reviews valt op, meldt NRC. Dit tijdschrift wordt uitgegeven door het International Life Sciences Institute (ILSI), dat betaald wordt door bedrijven die ongezonde producten maken, bijvoorbeeld Coca-Cola en Mars.

Naar aanleiding van de resultaten vragen de onderzoekers zich af hoe het zit met de transparantie van wetenschappelijke analyses als de industrie erbij betrokken is. Ze vinden het belangrijk dat wordt uitgezocht hoe we de integriteit en het openbaar belang van voedingsonderzoek kunnen beschermen en bewaken.

Thema's
Lees ook
ILVO start onderzoek naar verwerking microbieel eiwit

ILVO start onderzoek naar verwerking microbieel eiwit

Het Vlaamse onderzoeksinstituut ILVO gaat onderzoek doen naar microbiële eiwitten en de invloed van verwerkingstechnieken op die eiwitten. Het instituut doet dat in het kader van het Prometheus project, waarin verschillende Vlaamse instituten en bedrijven samenwerken om tot toepassing te komen van microbieel eiwit in diervoeder en levensmiddelen. Vee...

Wetenschappers: afleiding vermindert smaak van eten

Wetenschappers: afleiding vermindert smaak van eten

Afleiding tijdens het eten zorgt voor een slechtere verwerking van de smaak in de hersenen. Dit hebben onderzoekers van het Donders Instituut van de Radboud Universiteit aangetoond met een studie die is gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition. Eerder onderzoek toonde al aan dat mensen meer eten wanneer ze zijn afgeleid door bijvoorbeeld...

1 miljoen subsidie voor onderzoek naar eiwittransitie

1 miljoen subsidie voor onderzoek naar eiwittransitie

De Universiteit Utrecht, de Technische Universiteit Delft en Wageningen UR gaan onderzoeken wat er moet gebeuren om consumenten te laten overstappen naar plantaardige alternatieven voor vlees- en melkproducten. Daarbij werken ze samen met onder andere Unilever en Danone Nutricia Research.